Povodí Vltavy začalo upouštět Orlickou přehradu. Kvůli stavbě nového přelivu na hrázi

Orlická přehrada upouští vodu kvůli pokračující výstavbě bezpečnostního přelivu (zdroj: ČT)

Letošní plavební sezona na Orlíku bude kratší. Povodí Vltavy začalo přehradu upouštět, a klesající hladina odřízne nádrž z obou stran od plavební cesty. Důvodem je pokračující výstavba bezpečnostního přelivu na hrázi.

Na Orlickou přehradu lodě vplouvají ze směru od Prahy lodním výtahem přes hráz nádrže. Ze směru od Českých Budějovic pak přes zdymadlo Kořensko.

„Při poklesu v tomto týdnu dojde k tomu, že už nebude možné proplouvat přes Kořensko a těsně pod ním,“ vysvětlil vedoucí Centrálního vodohospodářského dispečinku Povodí Vltavy Karel Březina.

Sezona na Orlíku za čtrnáct dnů skončí

Za dva týdny se pak ze stejného důvodu zastaví i výtah. Ustoupí břehy a zvětší se pláže. Hladina tady v průběhu srpna klesne o devět metrů.

„Tím pádem končí sezona na Orlíku,“ řekl Jiří Votýpka, jenž zde má svou vlastní loď druhým rokem. Kotví ji teď v Týně nad Vltavou. „Na Orlíku už nejsou břehy, všude je bahno a když začnou upouštět ještě víc, tak už se na Orlíku nedá jezdit,“ řekl.

Příští plavební sezonu by to nemělo omezit

S klesající hladinou bude bahna přibývat. A klesat bude zpočátku velmi rychle, půl metru za den. Povodí vodu upouští šetrně přes vodní elektrárnu. Voda musí klesnout do září, kdy výstavba bezpečnostního přelivu vstoupí do další fáze. Bez poklesu hladiny to nepůjde.

Nový přeliv zabrání desetitisícileté povodni, aby hráz poškodila. Buduje se už rok, i za pomoci výbušnin. Práce za jednu a tři čtvrtě miliardy korun skončí za čtyři roky. Přesto se na jaře voda do přehrady vrátí a příští plavební sezona tak bude bez omezení.