Policisté hledají posledního z cizinců, kteří v úterý utekli ze záchytného zařízení v Balkové

Události: Třináct cizinců v úterý uteklo ze záchytného zařízení v Balkové (zdroj: ČT24)

Policie pátrá po posledním ze třinácti cizinců, kteří v úterý v podvečer utekli ze záchytného zařízení v Balkové na severním Plzeňsku. Uvedla to na Twitteru. Ve středu dopoledne zajistila jednoho člověka a dalších pět odpoledne. Šest policie zadržela už v úterý před půlnocí v okolí Balkové, řekl tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Běženci převážně ze severní Afriky čekali v Balkové na správní vyhoštění do země původu.

Po uprchlých cizincích pátralo asi padesát policistů ze čtyř krajů, cizinecká policie a do hledání se zapojila i letecká služba.

„Jak k celé situaci došlo, je zatím předmětem šetření, pouze můžeme sdělit, že překonali vnitřní perimetr zajištění záchytného tábora, který zajišťuje Správa uprchlického zařízení ministerstva vnitra. Při útěku nebyl nikdo zraněn,“ uvedl Urban.

Způsob, jakým cizinci z areálu utekli, nechtěla Správa uprchlických zařízení komentovat. Bezpečnost uvnitř areálu zajišťuje smluvní bezpečnostní agentura, řekl mluvčí Jan Piroch. Nasazení členů bezpečnostní agentury se podle něj přizpůsobuje aktuálnímu počtu umístěných cizinců. Současný útěk je největší za poslední léta. „Od roku 2015, kdy jsme zařízení převzali, se taková situace nestala. V součinnosti s policií učiníme kroky, abychom minimalizovali opakováni situace,“ poznamenal.

Policie dopoledne vyhlásila pátrání po sedmi mužích původem z Maroka. Nejmladšímu bylo devatenáct let, nejstaršímu 45. Podle aktuálních informací se podařilo během dopoledne zadržet devatenáctiletého muže. Během odpoledne zadrželi dalších pět mužů. Na Facebooku Rabštejna nad Střelou se objevila informace, že policie zadržela čtyřčlennou skupinku cizinců nedaleko rabštejnského vrchu Gamberk.

Muži byli v Balkové zajištěni kvůli správnímu vyhoštění do země původu, ne proto, že by byli podezřelí z trestné činnosti, uvedla dopoledne policejní mluvčí Michaela Raindlová. „Policisté žádají všechny občany, kteří by mohli podat jakoukoli informaci o pobytu, výskytu nebo pohybu hledaných osob, aby neprodleně podali zprávu na nejbližší služebnu Policie ČR nebo na tísňovou linku 158,“ dodala.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy, který ještě předtím sloužil jako stálá škola v přírodě. Svému účelu slouží s přestávkami, jsou zde ubytovaní jen muži. Momentálně je v zařízení podle Urbana 62 cizinců.