Policie odložila případ poškození sochy maršála Koněva polité barvou. Pachatele nevypátrala

Pražská policie ukončila případ poškození sochy maršála Ivana Koněva na Praze 6, kterou někdo polil rudou barvou. Podle policie se nepodařilo pachatele najít, případ proto uzavřela. České televizi to potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Sochu někdo poškodil na konci sprna. Po incidentu se vedení Prahy 6 rozhodlo sochu nahradit novým pomníkem, což vyvolalo v tuzemsku i v Rusku velké kontroverze.

Policie incident prověřovala kvůli podezření z trestného činu poškození cizí věci. „Nepodařilo se vypátrat konkrétního pachatele. Případ poškození sochy Koněva tak byl odložen,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kolem pomníku panují dlouhodobé kontroverze. Socha maršála Ivana Koněva byla v minulosti poškozena už několikrát. Po srpnovém incidentu ji nechalo vedení Prahy 6 zakrýt plachtou, tu ale několikrát strhli odpůrci tohoto postupu.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) navrhoval sochu přestěhovat na zahradu ruského velvyslanectví. Zastupitelé městské části nakonec schválili usnesení o nahrazení pomníku maršála Koněva památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Na návrh radnice vypíše otevřenou výtvarnou soutěž. Pro Koněvovu sochu chce najít jiné vhodné místo.