Policie navrhla vazbu pro pět lidí, které k trestnímu stíhání vydala Ukrajina

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání. Podrobnější informace ke kauze, ve které je pětice stíhána, zatím policisté neuvedli. Podle dřívějších informací ukrajinských médií se jedná o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (asi 183 milionů korun).

Server Ukrajinska pravda informoval v úterý s odvoláním na ukrajinskou policii, že bylo v pondělí předáno českým úřadům pět lidí podezřelých z toho, že vylákali miliony eur od stovek Čechů.

„Ukrajinští kolegové předali v pondělí do České republiky pět osob k trestnímu stíhání. Předání a eskortu zajistili kolegové z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci,“ potvrdila česká policie. „Až to bude možné, k případu zveřejníme více podrobností,“ doplnili policisté.

Vydávali se údajně za pracovníky bank

Podvodníci podle ukrajinského serveru volali lidem a vydávali se za pracovníky bezpečnostních oddělení bank. Obětem měli tvrdit, že jejich bankovní účet se stal terčem hackerského útoku, a měli je přemlouvat, aby peníze převedli na jiný účet.

Údajně používali technologii takzvaného spoofingu, kdy se příjemci hovoru zobrazuje známé číslo, i když ve skutečnosti volá někdo jiný. Dohromady zmanipulovali 665 lidí, píše server.

Podvodnou síť podle ukrajinských zdrojů organizovali občané Ukrajiny i Česka, kteří pro své záměry najali přes dvacet lidí. Z Ukrajiny má být později vydán ještě jeden člověk, uvedl server. Na vyšetřování podvodů se podílelo přes sto ukrajinských a českých policistů.