Policie chce v kauze přidělování nebytových prostor v Brně poslat čtyři lidi před soud

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhla obžalovat čtyři lidi v případu údajně neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v ulici Hlinky 46 a Hlinky 46a v Brně. Na dotaz ČT to uvedl náměstek dozorového Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Bartoš. Čtveřice stíhaných čelí obvinění z podplácení a podvodu. Hrozí jim až několik let ve vězení. Případ volně souvisí mimo jiné i s bytovou kauzou kolem politika ODS Otakara Bradáče. V této větvi vyšetřovatelé nedávno obvinili dalšího člověka.

„Policejní orgán ukončil vyšetřování a na konci června 2024 předložil vyšetřovací spis dozorové státní zástupkyni s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro ČT Bartoš. Státní zástupkyně podle něj o návrhu dosud nerozhodla.

Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy šlo o dvě ženy obviněné kvůli tomu, že prostory v historickém domě v ulici Hlinky, kde je možné vybudovat exkluzivní bydlení, ovládaly s pomocí bílých koní. Na základě stížnosti bylo jejich stíhání zastaveno, loni v srpnu si ale obě ženy společně s dalšími dvěma lidmi znovu vyslechly obvinění.

„Trestní stíhání bylo zahájeno vůči čtyřem osobám, z toho vůči třem osobám pro podezření ze spáchání korupční trestné činnosti, a to konkrétně pro spáchání zločinu podplacení,“ uvedla k tomu tehdy dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká s tím, že jeden z obviněných se údajně trestného činu dopustil ve formě účastenství.

„Vůči jedné osobě došlo opětovně k zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání zločinu podvod,“ dodala Lastovecká. Obviněným z podplácení může hrozit až šest let vězení, obviněnému z podvodu pak až osmiletý trest odnětí svobody.

Bydlení mělo sloužit primátorce

Seznam Zprávy loni v srpnu uvedly, že prostory v ulici Hlinky měly původně sloužit k vybudování bydlení pro primátorku Brna Markétu Vaňkovou (ODS). Server se při tom odkazoval na dokumenty policie.

Nebytové prostory přidělilo Brno-střed původně podle Seznam Zpráv švagrovi primátorky Vaňkové a jeho přítelkyni. Ti o několik let později měli radnici požádat, aby jim přidělené půdní prostory byly přepsány na jiný pár, Tomáše Janošku a jeho družku. Podle policie ale mělo jít o nastrčené osoby.

Vaňková na žádost o komentář ke kauze uvedla, že se médiím již opakovaně vyjadřovala. „Po poslední sérii článků jsem svoje písemné vyjádření poskytla i orgánům činným v trestním řízení,“ napsala v pondělí ČT. „Mohu zopakovat, že jsem se já ani moji příbuzní nedopustili ničeho protiprávního,“ dodala.

Obvinění podle serveru čelí Monika Janošková, která je sestrou už zmíněného Tomáše Janošky. S kriminalisty pak podle Seznam Zpráv spolupracuje další obviněná, realitní makléřka Denisa Hlubocká.

Osm obviněných v kauze kolem Bradáče

Případ volně souvisí s dalšími brněnskými kauzami. Policie v říjnu 2022 zasahovala v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed a následně obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. Usnesení o zahájení trestního stíhání jednoho z obviněných ale na základě stížnosti zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Nyní se počet obviněných opět vyšplhal na osm. „V květnu 2024 (došlo) v rámci rozšíření trestního stíhání i k zahájení trestního stíhání jedné fyzické osoby, která dosud stíhána nebyla,“ upřesnil Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Kriminalisté také vyšetřují údajný pokus o ovládnutí černovické pískovny a privatizace městských domů. Podle posledních informací obvinili zatím deset lidí a tři firmy.