Policie stíhá další lidi v kauze přidělování nebytových prostor v Brně

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obnovila trestní stíhání v případu přidělování nebytových prostor v Brně. V tiskové zprávě o tom informovala Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V případu jde konkrétně o prostory v ulici Hlinky. Podle dřívějších informací médií čelí obvinění dvě ženy, nově k nim podle Lastovecké přibyli další dva obvinění. Tři lidé jsou stíháni z podplácení, jeden člověk pak z podvodu. Původní trestní stíhání zastavilo v lednu Nejvyšší státní zastupitelství na základě stížnosti dvou obviněných.

„Policejní orgán Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování opětovně zahájil trestní stíhání v trestní věci, která souvisí s přidělováním nebytových prostor v Brně, a to konkrétně nebytových prostor na adrese Brno, Hlinky 46 a Hlinky 46a,“ uvedla Latovecká.

„Trestní stíhání bylo zahájeno vůči čtyřem osobám, z toho vůči třem osobám pro podezření ze spáchání korupční trestné činnosti, a to konkrétně pro spáchání zločinu podplacení,“ upřesnila dozorující státní zástupkyně případu s tím, že jeden z obviněných se údaně trestného činu dopustil ve formě účastenství. „Vůči jedné osobě došlo opětovně k zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání zločinu podvod,“ dodala.

Z paragrafů, na které žalobkyně odkazuje, vyplývá, že obviněným z podplácení může hrozit až šest let vězení, obviněnému z podvodu pak až osmiletý trest odnětí svobody.

Lukrativní nebytové prostory

Prostory, kvůli nimž jsou ženy stíhány, přidělila Městská část Brno-střed původně podle serveru švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni. Ti o několik let později podle serveru radnici požádali, aby jim přidělené půdní prostory byly přepsány na jiný pár – Tomáše Janošku a jeho družku.

Policie podle serveru mínila, že to byly jen nastrčené osoby a že ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný. Janoška je totiž podle serveru bratrem jedné z obviněných žen – Moniky Janoškové. Druhou stíhanou byla podle serveru její kolegyně Denisa Hlubocká.

O případu dvou žen, volně souvisejícím s dalšími brněnskými případy, informovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci loni v listopadu, a to bez podrobností a bez uvedení jmen. Jedna žena skončila ve vazbě, druhá byla stíhána na svobodě.

Brněnská primátorka nemá informace o kauze

Vaňková ve čtvrtek na SMS dotaz ČTK, zda má ohledně případu nějaké informace, odpověděla, že nemá. Na podzim novinářům sdělila, že k trestnímu stíhání v dané věci nic neví. „Vzhledem k tomu, že je to dům na území městské části Brno-střed, kde jsem působila, je možné, že se další informace dozvíme,“ řekla tehdy Vaňková. Na dotaz, zda ji k věci kontaktovala policie, v té době uvedla, že v posledních měsících ani letech nikoliv.

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s Bradáčem. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s údajným pokusem o ovládnutí černovické pískovny.