Podařilo se uhasit požár lesa na Písecku, škoda je předběžně 10 milionů

Předběžný odhad škod po požáru čtyřiceti hektarů lesa u Jetětic na Písecku je deset milionů korun. Hořet začalo v sobotu, od neděle mají hasiči požár pod kontrolou. Zasahovali i celou noc z neděle na pondělí, konec zásahu odnámili před šestou odpoledne. Na místě zůstávají kvůli dohledu tři cisterny.

„Požár u Jetětic je dohašený, ale není není nahlášená (jeho) likvidace. Na místě zůstávají tři cisterny pro monitoring a dohled, bude tam jezdit řídící důstojník. Dobrovolní hasiči už na místě nejsou žádní,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Dopoledne uvedla, že škoda je deset milionů korun, uchráněné hodnoty deset milionů, ale jde o předběžná čísla, protože vyšetřování teprve začalo.

„Vyšetřování je na začátku. Počet jednotek na místě je pořád stejný, jsou tady teď hlavně profesionální (hasiči). Pracovali celou noc, hodinu do toho pršelo, to bylo skvělé,“ řekla mluvčí. Pomáhaly posily, které si ti jihočeští vyžádali ze Středočeského a Plzeňského kraje.

Stovky hasičů, desítky cisteren a tři vrtulníky

Požár likvidovalo od soboty kolem dvou set hasičů, zasahovalo asi třicet cisteren. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za mnoho měsíců. Na místě je asi třicet termokamer, které hasiči využívají pro hledání skrytých ohnisek.

Do neděle zasahovaly i tři vrtulníky – dva policejní a jeden letecké hasičské služby, kterou objednávají ministerstva zemědělství a životního prostředí. V neděli vrtulníky práci ukončily.

Na jihu Čech hasiči zlikvidovali od pátku do neděle třicet požárů. Jen čtyři se netýkaly obilí, trávy, kombajnů či stohů, uvedla Matějů. Kvůli suchému počasí od začátku července vzrostl hasičům počet zásahů. Běžně v průměru za týden jich v regionu likvidují asi dvacet. Jen za první červencový týden jich bylo na sedmdesát.