Po několika letech dohadů a třech referendech mají v Zubří nové koupaliště za sto milionů

V Zubří na Vsetínsku otevřeli nové venkovní koupaliště. Stavbu krytého bazénu, který měl být součástí multifunkčního areálu, obyvatelé v referendu odmítli. Rekreační prostor, který počítá i s restaurací, wellness centrem a kuželnou, přišel město na sto deset milionů korun.

Třináct let se v Zubří dohadovali, jestli postaví nové koupaliště a jak bude vypadat. Původní plán byl postavit multifunkční centrum i s krytým bazénem. To se ale některým obyvatelům obce nelíbilo. Třikrát o koupališti hlasovali v místním referendu, ve kterém nakonec krytý bazén odmítli.

Město se pak rozhodlo uskutečnit alespoň část původních plánů. „Nechali jsme tu plochu jako takovou rezervu do buducna. Pokud bude politická vůle a ekonomická situace, je tady pořád prostor pro dostavbu,“ řekl starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD).

Příští rok má už areál fungovat naplno

Bourání starého koupaliště začalo loni na jaře. Podle Vaculína se město se zhotovitelem snažili, aby se koupaliště otevřelo ještě letos. „Bude to takový zkušební provoz, tomu budou odpovídat i ceny. Vše vyzkoušíme a příští rok bude areál fungovat již naplno,“ přiblížil starosta. Ke koupališti patří i wellness centrum. Pro veřejnost je ale zatím uzavřené. Čeká na dovybavení. Hotovo by mělo být přibližně za měsíc.

Odhadované náklady na výstavbu krytého bazénu s wellness centrem, venkovním koupalištěm a novou kuželnou činily 130 milionů bez DPH. Odpůrcům bazénu vysoké náklady dlouhodobě vadily, obávali se zadlužení města. Naopak jeho zastánci včetně starosty tvrdili, že areál pozdvihne kvalitu života ve městě.