V obvodu Rokycany jdou do druhého kola Vanka a Kroc

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Rokycany postoupil z prvního místa Petr Vanka (ANO). Za týden se utká s Miroslavem Krocem (STAN). Vanka získal 35,44 procenta hlasů, druhý Kroc má 24,97 procenta hlasů. Dosavadní senátor Pavel Karpíšek (ODS) tak svůj mandát neobhájil. Voleb se zúčastnilo 30,75 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Karpíšek na třetím místě dostal 20,23 procenta hlasů. „Je to soutěž a záleží na tom, jací voliči přijdou. Děkuji těm, kteří se nenechali strhnout tou mimořádně silnou negativní kampaní, která proti mně byla v posledních dnech vedena,“ řekl Karpíšek. Poblahopřál Miroslavu Krocovi. „Věřím, že jako šikovný starosta (Břas na Rokycansku) a slušný kluk uspěje ve druhém kole. Podpořím ho,“ uvedl.

Nízká volební účast je podle Karpíška daná tím, že lidé jsou obecně otrávení z politiky. „Společnost je rozdělená, to je vidět. Přišly protestní hlasy. Rozhodovala to celostátní témata, bohužel, regionální se podle mého vůbec neakcentovala,“ uvedl.

V rokycanském senátním obvodu dosud žádný senátor neměl funkci po dvě volební období. Nejinak tomu bude i nyní. „Jsem šťastný, že mi tolik lidí věří. Ale je to jenom poločas. Doufám, že mi budou věřit i v dalším kole,“ řekl Vanka. Podle něj teď proti němu stojí zástupce stran vládní koalice Kroc, takže předpokládá, že ostatní nominanti, kteří tam byli třeba za ODS nebo KDU-ČSL, Kroce podpoří. „Takže to bude zase, že jsem proti všem,“ uvedl Vanka. Dodal, že se pro druhé kolo cítí jako jediný nominant, který by měl kontrolovat a hlídat vládu.

„Jsem potěšený, moc děkuji za hlasy a za důvěru. Čekal jsem, že to bude těsnější, protože jsem neměl nějak výraznou kampaň, kterou si ani nemůžu dovolit. Možná mě lidé znají třeba z národní házené, kterou jsem hrál a jezdil jsem po okolních obcích, znají mě ze Sokola, kdy jsem si nedávno zacvičil na sletech. V Sokole a v České asociaci sport pro všechny dělám s dětmi. Možná, že mě lidé znají ještě ze státní správy, protože jsem dělal na okresním úřadě a ty tenkrát hodně pomáhaly obcím,“ řekl sedmapadesátiletý Kroc.

V roce 2018 vítězný Karpíšek ve druhém kole získal 68,38 procenta hlasů. Druhá skončila Milada Emmerová (tehdejší ČSSD). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.