Penta může koupit autobusové nádraží Florenc. Obchod schválil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil investiční skupině Penta koupit prostřednictvím Real Estate pražské autobusové nádraží Florenc. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Penta získá celou společnost ČSAD Praha Holding, která terminál i přilehlé lukrativní pozemky vlastní. Cenu transakce firmy nezveřejnily.

Penta Real Estate koupila mateřskou společnost ČSAD Praha Holding, Rextim Holding. „Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto vydal rozhodnutí o povolení spojení, které již nabylo právní moci,“ uvedl antimonopolní úřad na internetových stránkách.

Autobusové nádraží Florenc stojí na lukrativních pozemcích, jeho horní část spadá do katastru Nového Města, dolní část do Karlína. Největším autobusovým nádražím v České republice denně projede zhruba 450 autobusů. Generální ředitel ČSAD Praha Holding Pavel Vráblík v červnu odhadl, že nádražím v roce 2019 prošlo deset milionů lidí, po pandemii číslo kleslo asi o milion.

Provoz na nádraží zajišťuje zhruba sto dopravců. Mezi ty s největším podílem průjezdů patří FlixBus a RegioJet. Autobusové nádraží Florenc využívá zejména mezinárodní a dálková doprava.

ČSAD Praha chtěla původně postavit vlastní projekt

V minulosti chtěla skupina Penta pozemky ČSAD Praha Holding, které k nádraží přiléhají, koupit. ČSAD ale v roce 2016 oznámila, že na nich postaví vlastní projekt. V něm chtělo ČSAD změnit brownfield v okolí nádraží Florenc na městský komplex.

Generální ředitel Vráblík v červnu řekl, že v projektu Florenc 21 bude autobusové nádraží součástí nové budovy, kde budou kancelářské prostory a byty. Investice tehdy odhadl na několik miliard korun.

Florenc 21: Vítězný soutěžní návrh
Zdroj: ÚMČ Praha 1

Firma ČSAD Praha Holding vznikla v roce 2004 a je nástupcem zaniklé společnosti ČSAD ÚAN Praha Florenc a ČSAD Praha Pankrác. V roce 2006 vznikla společnost Rextim Holding. Za rok 2022 vykázala obrat 423 milionů korun, zisk po zdanění byl 358 milionů korun. Třetinu v Rextim Holding vlastní společně Roman Šplíchal a Ivana Šplíchalová.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než čtyřicet tisíc lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. Hlavními spolumajiteli jsou podnikatel Marek Dospiva a rodina Jaroslava Haščáka.

Loni skupina vykázala čistý zisk 11,6 miliardy korun, firmy v jejím portfoliu dosáhly tržeb 192 miliardy korun. Vlastní kromě jiného mediální firmy Vltava Labe Media a News and Media Holding, sázkovou Fortuna Entertainment Group, firmy Dr. Max, Empik, Slovalco a řetězec Penta Hospitals.