Pecková očekává, že ANO zaplatí odstranění plakátů, které ji spojují s kauzou Dozimetr

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů na krajském úřadu, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, a postaví se kauze čelem. Mladík, který podle záznamů z kamer letáky rozvěšoval, se do budovy dostal spolu s marketingovým specialistou ANO Danielem Köpplem. Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů odmítají, řekl místopředseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman. Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci.

Podle šéfa středočeského krajského úřadu Jana Loušky muži oklamali recepční tím, že řekli, že někomu něco nesou a počkají na něj u vrátnice. Louška tvrdí, že pochybila recepce, měla trvat na předložení dokladů, jak je u všech návštěv na úřadu obvyklé.

Letáky se na úřadu objevily 30. října, kdy se konalo krajské zastupitelstvo. Pecková uvedla, že očekává, že ANO zaplatí škodu za vyčištění chodeb, nástěnek, pánských toalet a dalších míst, kde byly plakáty vylepené. Výši nákladů vyčíslí úklidová firma. „Přijde mi to zvrácené, je to absolutně neetické,“ komentovala Pecková.

„My s tím jako zastupitelský klub nemáme vůbec nic společného, pro mě je to stejné překvapení jako pro kohokoliv jiného,“ sdělil Herman.

Hejtmanka opakovaně odmítla jakékoliv spojení s kauzou Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku a v níž policie navrhla obžalovat jedenáct lidí. „Nikdy jsem nebyla ani policií pozvána na výslech,“ uvedla.

V souvislosti se šířením pomluv a křivého obvinění Pecková podala trestní oznámení, další podal krajský úřad. „Způsob ovlivňování na chodbách úřadu považuji za naprosto nepřípustný,“ doplnil Louška.

Věcí se dál zabývá policie. „Ve věci vylepení plakátů na krajském úřadě jsme obdrželi trestní oznámení minulý týden, zatím nebyla stanovena právní kvalifikace,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.