Z účtu obce na Chrudimsku zmizely statisíce korun. Podle starostky šlo o půjčku, zastupitelé ale o ničem nevědí

UvR: Z účtu obce na Chrudimsku zmizely statisíce korun (zdroj: ČT24)

Z účtu obce Kočí na Chrudimsku zmizelo téměř 600 tisíc korun, aniž by si toho zastupitelé podle svých slov všimli. Částku měla vybrat starostka a zároveň účetní Jana Bröcklová. Na případ upozornili krajští úředníci, když prováděli běžnou finanční kontrolu.

Obec Kočí má rozpočet přes 10 milionů korun, před rokem ale z obecního účtu zmizelo 580 tisíc. Zastupitelé tvrdí, že o ničem nevěděli. „Svým způsobem to byl šok pro nás všechny. Jak bývalé, tak nynější zastupitelstvo o tomto kroku nevědělo,“ popsal místostarosta obce Marcel Havránek (nestr.). 

Že v kase chybí statisíce a v účetnictví některé dokumenty, zjistili úředníci Pardubického kraje. Ti ročně zkontrolují několik desítek obcí, se situací, jako je ta v Kočí, se ještě nesetkali.  „Zjistili jsme natolik závažné skutečnosti a porušení právních předpisů, že jsme byli nuceni poprvé v historii kraje předat všechna zjištění Policii ČR,“ řekl zástupce ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Mocek.

Šlo o půjčku a už se splácí, tvrdí starostka

Starostka Jana Bröcklová (nestr.) přiznala, že peníze z účtu vybrala sama. Odmítá ale, že se jednalo o krádež, a tvrdí, že to byla půjčka. „Tam byla žádost, všechno je zaúčtováno. Všechno už se splácí, takže už je všechno v pořádku,“ řekla ČT starostka, která je zároveň účetní. 

Hned po jejím návratu z dovolené chtějí zastupitelé o věci jednat osobně, sejít se mají v pondělí. Půjčku by totiž museli schvalovat, k tomu podle nich ale nedošlo.

Obec navíc řeší, kde sehnat peníze na stavbu kanalizace. „Šest set tisíc korun je pro nás docela velká částka,“ dodal místostarosta Havránek.

Věcí se budou zabývat také policisté. „Případ hospodaření obce prověřují v současnosti kolegové z oddělení hospodářské kriminality Chrudim,“ doplnil mluvčí pardubické krajské policie Jiří Tesař.