Opravená silnice zlepší dopravu mezi Jesenickem a Bruntálskem. Práce stály 80 milionů

Stavbaři dokončili opravu osmikilometrového úseku frekventované silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Videlské sedlo, která je důležitou spojnicí Jesenicka a Bruntálska. Obce i podnikatelé si od toho slibují zlepšení dopravní dostupnosti a zvýšený příliv turistů zejména z Moravskoslezského kraje. Roční opravu horské silnice zkomplikovala letní povodeň, kdy museli poškozenou stavbu dělníci opravit.

„Jsme nadšeni. Po několika letech se konečně podařilo komunikaci opravit. Dříve to tady byl tankodrom, teď máme nádhernou silnici,“ řekl starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík (nestr.), podle kterého opravená silnice pomůže místním obyvatelům i majitelům rekreačních objektů, kteří jsou závislí na turistickém ruchu. „Silnice je pro nás důležitá, protože se po ní dopravují naši lidé i turisté do Karlovy Studánky a směrem dál na Bruntál,“ podotkl.

Rekonstrukce silnice z Bělé pod Pradědem na Videlské sedlo začala loni v září a měla dvě etapy. Stavbaři odstranili do hloubky 60 centimetrů původní povrch silnice plný výmolů a poté položili novou asfaltovou vrstvu. Rekonstrukci silnice v létě zkomplikovala povodeň. Přívaly vody podemlely část silnice i přilehlé opěrné zídky. „Napršela tady spousta vody, která některé části komunikace poškodila, takže se musely opravit,“ řekl Kružík.

Kamiony budou podle starosty dál jezdit přes Červenohorské sedlo

Kvůli opravené silnici se podle Kružíka zřejmě zvýší v obci hustota provozu. „Předpokládám, že kamiony si tuto silnici ale nevyberou, protože pro ně není tak vhodná jako Červenohorské sedlo,“ míní. Silnice přes nedaleké Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko a Šumpersko, byla před časem také rekonstruována a má pro těžká nákladní auta příhodnější parametry.

Obec se ale podle Kružíka obává zvýšeného zájmu motorkářů o opravený úsek silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Bruntálsko. Silnice je poměrně úzká a má řadu prudkých zatáček. „Je docela možné, že si přijedou vyzkoušet zdejší zákruty a zatáčky,“ uvedl. První motorkáři si silnici vyzkoušeli hned v den otevření. 

Rekonstrukce osmikilometrové silnice z Bělé pod Pradědem po Videlské sedlo na hranici s Moravskoslezským krajem byla financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury a rozpočtu kraje. „Byla to poměrně velká investice. Rekonstrukce vyšla na skoro 80 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha (ODS).