Oprava průtahu Olomoucí komplikuje dopravu. Na deset dní se zastaví i tramvaje

Oprava zhruba dvoukilometrového úseku silničního průtahu I/35 v Olomouci zkomplikovala dopravu na objízdných trasách. V okolí rekonstruovaného úseku zhoustla doprava a před křižovatkami se tvořily kolony. Kvůli úplné uzavírce této frekventované silnice byly změněny trasy některých autobusových linek MHD a autobusy nabírají zpoždění, později se zastaví i tramvajová doprava. Průtahem, jehož část v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova od pondělí prochází opravou, projede denně zhruba 24 tisíc aut. Oprava skončí 5. listopadu.

„Situaci v silničním provozu od začátku uzavírky monitorujeme. Hustší provoz, který jsme zaznamenali v ranních hodinách, jsme na problematických místech dle možností usměrňovali. Dopravní situace se oproti ranní špičce již výrazně zklidnila, aktuálně je provoz v běžném stavu,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová. 

Olomoucká policie ale také apeluje na řidiče, aby byli v případě nově vzniklých komplikací trpěliví, tolerantní a aby počítali s časovým zdržením. To platí také pro cestující autobusy MHD. 

Řidiči na sociálních sítích ráno hlásili kolony automobilů na frekventované křižovatce ulic Na trati a Tomkova. Automobily tam stály až po více než 300 metrů vzdálenou školu ve Svatoplukově ulici. S kolonou automobilů museli řidiči ráno počítat také na příjezdové trase z Křelova do Řepčína či na kruhovém objezdu v ulici Dobrovského.

Omezení autobusů a tramvají

Zvýšený počet aut na objízdných trasách komplikuje provoz autobusů MHD. Některé spoje linky číslo 16 mají zpoždění i 25 minut. Autobusy linky číslo 18 přijíždí na zastávky s až desetiminutovým zpožděním. Kvůli opravě silnice bude postupně upraven provoz autobusových linek číslo 10, 12, 16, 19, 21, 26, 27, 29, 50 a 52.

Mimo provoz budou na opravované trase také důležité křižovatky. Křižovatka ulice Foerstrova a třídy Míru bude pro veškerý provoz uzavřená od pátku 13. října do neděle 22. října. „V tomto termínu bude probíhat tramvajová výluka v úseku mezi stanicemi Palackého a Neředín – krematorium,“ řekla mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Uzavření křižovatky ulic Foerstrova a třídy Svornosti je naplánována od pondělí 23. října do neděle 29. října a křižovatky ulic Foerstrova, Hněvotínská a Štítného od pondělí 30. října do neděle 5. listopadu. „Autobusovému provozu bude umožněn průjezd v obou směrech po pravém odbočovacím pruhu z ulice Hněvotínská do ulice Albertova,“ dodala mluvčí.

Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic řekl, že firma Strabag za zhruba 28 milionů korun na dvoukilometrové části hlavního silničního tahu v Olomouci odstraní vrstvu starého asfaltu a položí novou. „Výsledná rovinatost a použití jemnozrnného materiálu zaručí nižší hluk páteřní komunikace,“ vysvětlil.