Oprava průtahu Mikulovem komplikuje cestu mezi Vídní a Brnem

Průtah Mikulovem, kterým prochází silnice první třídy spojující Vídeň a Brno, bude až do 25. června ve směru do Brna neprůjezdný. Silničáři tam v neděli zahájili opravu vozovky, řidiči tak musejí jet po objížďce ulicemi města, informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V tomto týdnu budou silničáři pracovat v úseku ve směru na Brno, příští týden se přesunou na opačný směr.

Silnice slouží jako spojnice do Rakouska i pro tranzit do Chorvatska. Opravuje se úsek od kruhového objezdu u obchodního domu Billa až po křižovatku s Brněnskou ulicí na severu města. Objížďka vede ulicemi Valtická, Vídeňská, Komenského, 22. dubna a Brněnská.

Zatímco v tomto týdnu se bude pracovat ve směru na Brno, v tom příštím neprojedou řidiči směrem na Vídeň. Využívat budou stejnou objízdnou trasu. Celkem vyjde oprava stát na deset milionů korun. ŘSD očekává, že pokud budou řidiči dodržovat dopravní značení, zdrží se několik minut.

Na obchvat se stále čeká

„Dnešek ukázal to, co jsme očekávali, že situace nebude jednoduchá, ale zase na druhou stranu doprava v Mikulově úplně nekolabovala. Nikdy ta objízdná trasa nebude kapacitně dostačovat té původní trase. Nutno v této souvislosti říci, že nedostačuje ani ta původní I/52,“ uvedl v pondělí jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Mikulov už čtvrtstoletí čeká na obchvat, který se má stát součástí dálnice D52. Její výstavba se ale zastavila v roce 1996 u Pohořelic. Nyní silničáři chystají výstavbu od Pohořelic až k hranicím jako jeden celek a předpokládají, že by dálnice mohla být v provozu v první polovině třicátých let. Zatím však není rozhodnuto, jaké technické řešení se zvolí pro překonání Novomlýnských nádrží.