Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.

„Jsme v památkově chráněném objektu, byly tam velké nároky památkářů, co se týče přístavby do zahrady, nejen ta přístavba, ale celé vnitřní uspořádání s sebou nese také velké nároky požárníků, je tam velké navýšení u bezpečnostních dveří,“ řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (SLK).

Už v prosinci chce podle Vinklátové kraj vyhlásit veřejnou soutěž na dodavatele, stavba musí být hotová v září 2025. Poslední akcí před rekonstrukcí by podle ní měl být rozlučkový koncert 18. ledna.

Projekt v úterý podpořila i opozice. „Určitě je dobře, že se Lidové sady dávají dohromady, že bude kulturní centrum moderním zařízením. Je ale pravda, že se tady zvedly náklady opravdu významně. Dokážeme pochopit i to, že se jedná o kulturní památku, že mají své požadavky památkáři i hasiči a další subjekty. Otázkou je, jestli kraj nemá jiné priority jako třeba sociální služby nebo zdravotnictví, do kterých by se takhle velké prostředky daly vkládat,“ řekla opoziční zastupitelka Jitka Volfová (ANO).

Kulturní centrum stojí v Lidových sadech vedle Zoologické zahrady Liberec, která je má od roku 2011 ve správě. Součástí památkově chráněného objektu postaveného v romanticko-secesním stylu před více než 120 lety jsou velký a malý sál, nebo 35 metrů vysoká vyhlídková věž.

Centrum nabízí hudební a taneční akce, tvůrčí dílny, přednášky a další pořady, zoo v něm má kanceláře. V posledním předcovidovém roce 2019, kdy fungovalo centrum bez omezení, v něm bylo přes 430 pořadů a akcí. Navštívilo ho 86 tisíc lidí.

Objekt potřebuje kompletní rekonstrukci

V posledních letech se v budově dělaly jen dílčí opravy, nutně ale potřebuje rekonstrukci, vzniknout by v něm mělo hudebně kulturní kreativní centrum. Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí interiérů, přibude prosklená přístavba s malým sálem, velký sál dostane výsuvné hlediště, počítá se s moderním ozvučením a osvětlením a také projekcí.

Budovu doplní výtah, který zajistí bezbariérový přístup napříč jednotlivými podlažími. „Rekonstrukce se týká také přísálí, balkonu, galerie, technické místnosti pro velký sál a rozvodny, vstupní haly nebo toalet,“ dodala Vinklátová.