TÉMA

Požární ochrana

Objekty ve Vejprtech, kde zemřelo devět lidí, byly ve špatném stavu, řekl u soudu technik

Objekty ve Vejprtech, kde v roce 2020 kvůli požáru v domově pro lidi s mentálním postižením zemřelo devět lidí, byly zanedbané a technicky degradované. U soudu v Chomutově to jako svědek řekl bezpečnostní technik Jiří Falář. Chyběla projektová dokumentace budov, revize elektrospotřebičů, problémy byly také v hygieně, zdravotní dokumentace klientů nebyla v pořádku, uvedl. Kritizoval také, že uběhlo 40 minut, než se zjistilo, že v domově hoří. Řediteli Městské správy sociálních služeb Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest od tří do deseti let vězení. Vinu odmítl. Soud pokračuje výslechy dalších svědků ve středu, další jednání budou na konci srpna.
11. 6. 2024|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

30 let zpět: Hasiči ve stávkové pohotovosti

Příslušníci požární ochrany vyjádřili nesouhlas s tím, že jejich sbory i nadále spadaly do kompetence ministerstva vnitra. Pobouření vyvolala zejména chystaná novela zákona o požární ochraně obsahující původní ustanovení, na jehož základě byli hasiči v listopadu 1989 posíláni k zásahům proti demonstrantům.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 9. 2020|