Opozice v Mohelnici si stěžuje na praktiky vedení města. Komise z ministerstva jim dala za pravdu

Na mohelnické radnici panují spory (zdroj: ČT24)

Na poměry při jednáních zastupitelstva města si stěžuje mohelnická opozice. Vadí jí málo prostoru k vyjádření nebo to, že se po třiceti letech přestaly na zastupitelstvu projednávat informace z činnosti rady města. Požádala proto o pomoc ministerstvo vnitra. Kontrola skončila před několika dny a město podle ní porušuje ve třech případech zákon o obcích. Radnice tak musí zjednat nápravu.

Ze židle zastupitele se při zasedání Pavel Němec přesouvá na místo pro občany pravidelně. Je to prý pro něj, jako člena opozice, nutnost, pokud chce získat více času na položení dotazu vedení obce. Zastupitelé se mohou vyjádřit dvakrát v čase 90 sekund. Občané mají tři minuty navíc.

„Takovéto praktiky, které se dějí teď, od posledního volebního období, jsem v Mohelnici nikdy nezažil. Bohužel už to mělo takovou intenzitu, že jsme museli jako opozice zavolat na pomoc ministerstvo vnitra, tedy dozorový orgán. Ten koneckonců shledal, že naše výtky jsou oprávněné,“ uvedl opoziční zastupitel Pavel Němec (ČSSD).

„Proč jsme to udělali? Protože na prvním zastupitelstvu si vzal pan Němec slovo a mluvil 15 minut. Ale o blbostech,“ popsal starosta Mohelnice Pavel Kuba (za Mohelnickou demokracii). V tomto případě ale kontrola z ministerstva porušení zákona nezjistila. Ve třech jiných případech ano.

Opoziční zastupitelé diskutují z míst pro veřejnost, aby získali více času
Zdroj: ČT24

Třeba náhradní zasedání se konalo později, než by mělo. Jedno zastupitelstvo svolali hned třikrát. Podle ministerstva je taková situace, kdy se musí konat náhradní zasedání, protože se zastupitelstvo není schopné sejít tak, aby bylo usnášeníschopné, výjimečná.

Radnice námitky proti kontrole nepodala

Do 25. listopadu mohlo město proti kontrolnímu protokolu podat námitky. Tak se ale nestalo a kontrolu proto lze považovat za ukončenou. Členovi opozice Němcovi vadí ale i další věci. Radnice z programu zastupitelstva vyřadila kdysi pravidelné informování o činnosti rady města. Starosta místo toho Němcovi nabídl pravidelná setkání, na kterých by společně s tajemnicí projednali jeho dotazy. Ten to ale odmítl.

„Když vám nabízí schůzku někdo, kdo vám předtím vyhrožuje veřejně na mikrofon na zasedání zastupitelstva rozbitím huby, tak si opravdu myslím, že to není důvěryhodná osoba, abych se osobně s ním někde scházel,“ řekl Němec. 

„Vám ujedou nervy, tak samozřejmě kdybych měl tu možnost, tak mu dám přes hubu. (…) U mě je to člověk, který nestojí ani za to. Samozřejmě ten člověk by byl pět let doma a já bych šel do vězení, takže on na to jenom čeká,“ reagoval Kuba.

Nápravná opatření ke kontrole z ministerstva byla schválena na prosincovém zasedání zastupitelstva. To trvalo více než osm hodin, zastupitelé sál opouštěli v půl jedné ráno. Další zasedání by se mělo uskutečnit až v příštím roce.