Olomoucký kraj chce sloučit dvě střední školy v Mohelnici. Kvůli úsporám i nedostatku žáků

Olomoucké hejtmanství chce od nového školního roku sloučit dvě střední školy v hanácké Mohelnici. Změna se týká Obchodní akademie a Střední průmyslové školy elektrotechnické, kterým chybí žáci. Krok má vyřešit nejenom nízkou obsazenost, ale také snížit náklady na provoz školských zařízení.

Obchodní akademie v Mohelnici má kapacitu 310 žáků, v tomto školním roce ji však navštěvuje přesně o dvě stovky méně. Podobně to vypadá i na elektrotechnické průmyslovce, která v tomto roce vzdělává 182 žáků, i když má místo pro 360 studentů. 

Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost krajského zastupitelstva nyní dal olomouckému hejtmanství za úkol, aby situaci vyřešilo. Kraj si tak nechal zpracovat analýzu, ze které vyplynulo, že právě sloučení škol by přineslo značnou úsporu. 

Nepopulární krok

Slučování škol a racionalizační projekty školy velmi často odmítají a podle Olomouckého kraje by měly být důkladně připraveny. Hejtmanství ale věří tomu, že výsledek mohelnického slučování bude pozitivní. „Myslím si, že výstup, který budeme hodnotit třeba za rok nebo dva, bude efektivní,“ řekl náměstek olomouckého hejtmana Ladislav Hynek (ČSSD).

Zprávu o sloučení obou škol plně akceptujeme. Školy už dříve spolupracovaly v oblasti personální i v oblasti majetkové. Jako větší subjekt budeme moci nabídnout adekvátní rozsah oborů pro daný region.
Miloš Palla
ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické v Mohelnici

Ředitelé obou středních škol by teď měli Olomouckému kraji předložit svůj racionalizační plán. Spojení obou institucí do jedné by podle Hynka mělo přinést provozní úspory ve výši ročního platu jednoho ředitele a omezení administrativy zhruba na úrovni jednoho milionu korun ročně.

Kvůli nízkému počtu žáků na obou středních školách musí hejtmanství jejich provoz dotovat.  V letech 2015 až 2018 to bylo pro obě střední školy celkem 3,9 milionu korun.  

Podle Hynka se sloučení škol v žádné případě nedotkne počtu pedagogů. Právě případného snižování stavů se školy často obávají. Sloučení se bude týkat i domova mládeže či vývařovny.