Nejstarší průmyslovce na Moravě hrozí sloučení s jinou školou

Průmyslové škole v Kudelově ulici v Brně hrozí sloučení (zdroj: ČT24)

Po čtyřech měsících bezvládí radní Jihomoravského kraje rozhodli o vypsání konkurzu na nového ředitele Střední průmyslové školy stavební v Kudelově ulici v Brně. Pokud ale kandidáti neuspějí, mohla by se navzdory 130 let dlouhé tradici sloučit s jiným zařízením. Stejně jako se to v minulosti stalo třem desítkám jihomoravských škol.

Lavicemi prošlo už přes 18 tisíc absolventů. Příští týden se do nich znovu vrátí téměř 500 žáků. Obor stavebnictví je plný do posledního místa. O plánech zřizovatele školy přesto tamní zaměstnanci neměli jasno.

„Bylo mi přislíbeno, že kraj nebude otálet s dalším vyhlášením výběrového řízení, aby bezvládí trvalo co nejkratší dobu,“ řekl zástupce ředitele SPŠ Kudelova Oldřich Semík. V létě se ho ale pracovníci školy nedočkali a báli se tak nejhoršího: možného sloučení.

Podle jihomoravské radní pro školství a sport Jany Pejchalové (ANO) se výběrové řízení přes prázdniny vypisuje jen výjimečně. Škola musí nominovat kandidáta, což je během dvouměsíčního volna problematické. Kraj ho proto vypíše na další radě. Ve střední škole v Kudelově ulici zprávu přijali s radostí, mezi pedagogy totiž už možného kandidáta na ředitele vybrali.

Pokud kandidáti neuspějí, hrozí sloučení

Ani to ale školu v případě jeho neúspěchu nebo nezdaru dalších zájemců zachránit nemusí. „Určitě bychom se vážně bavili o možnosti případného sloučení, v úvahu padala Jílova,“ řekla Pejchalová.

„Já si vůbec nedokážu představit, že bychom někam přestěhovali dvacet tříd, třeba do jiné budovy. V letošním roce jsme měli i 25 žáků mimo Jihomoravský kraj,“ uvedl Semík. Podle Pejchalové jsou podobné reakce obvyklé. „Na začátku každého sloučení jsou většinou nepokoje nebo nespokojenost,“ sdělila.

Největší vlnu slučování středních škol schválil Jihomoravský kraj v roce 2011. Podle dat statistického úřadu spravoval 144 škol, zaplněné byly ale jen ze tří čtvrtin. V následujících dvou letech proto kraj třicet z nich sloučil do patnácti. Opatření se dotklo několika škol v Brně a dalších v Břeclavi, Hodoníně nebo ve Vyškově.

Když kraj před sedmi lety o slučování rozhodl, na mnoha školách se protestovalo. „Je to, jako kdybyste měl dvě rodiny. Přebíháte z jedné do druhé a snažíte se, aby všechny děti měly co jíst a všem se dobře dařilo. Což samozřejmě není jednoduché,“ řekl ředitel Střední školy umění a designu a VOŠ Brno Pavel Luffer.

Sloučení šetří peníze

Změna byla bolestivá, jeho školám prý ale nakonec prospěla. A Jihomoravský kraj coby zřizovatel výrazně ušetřil. Další peníze, dohromady 60 milionů, získal z prodeje prázdných budov. Některé ale stále zůstávají bez využití.

  • Kraj celkem zřizuje 127 středních škol a konzervatoří
  • Učí se v nich 46 tisíc žáků
  • V minulých letech žáků ubývalo, pokles se ale zastavil a pro příští roky kraj očekává nárůst počtu středoškoláků

Třeba v původně učňovských dílnách bývalé střední školy v Ivančicích sice sídlí středisko volného času, většina areálu je ale prázdná. Děti se do něj vrátí, ale jen na dobu, během které budou dělníci opravovat místní základní a mateřskou školu.