Mohelnice přišla o záchrannou službu, nemá pro ni vyhovující prostory. Město hledá nové

Události v regionech: Mohelnice bez záchranky (zdroj: ČT24)

Posádka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS) se z Mohelnice přesunula do Šumperka. Dojezdové časy se tak prodloužily. Místo ní vyjíždí posádky z Litovle, Zábřehu a Uničova. Do konce února sídlila v prostorách lékařského domu, ty už ale záchranářům nevyhovovaly. Vedení města se teď snaží najít pozemek pro výstavbu nové základny.

Ze základny v Litovli vyráží záchranáři do okolních obcí. Pomáhat teď musí i na Mohelnicku. „Máme dny, kdy máme jeden výjezd, ale jsou také dny, kdy jich máme čtyři, pět,“ spočítala mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková. Zatím ale prý zvládají bez problémů.

Problematický může být ale dojezd k obcím na hranicích Olomouckého a Pardubického kraje, a to především v zimních měsících, kdy mohou být silnice téměř nesjízdné. „V těchto oblastech samozřejmě využíváme mezikrajské spolupráce. Po zavolání do Pardubického kraje vyjíždějí záchranáři z jejich základen a když řešíme výjezd s vysokou prioritou, tak vysíláme leteckou záchrannou službu,“ vysvětlila Mikisková.

Podle starosty Maletína Petra Pospěcha (NK) míří vrtulníky do obce a jejího okolí často. „Kousíček od nás je silnice E35 z Mohelnice na Svitavy. Ta je všeobecně známá jako místo vážných dopravních nehod. Dá se říci na roční bázi, často jsme svědky manévrů vrtulníků,“ popsal.

V Olomouckém kraji je celkem patnáct výjezdových základen. Nejsevernější je v Javorníku. Posádka z Mohelnice je teď dočasně přesunuta do Šumperku, prostory v lékařském domě už záchranářům nevyhovovaly. Radnice hledá nejen pozemek na stavbu nové základy, ale také místo, kde by mohli záchranáři sloužit dočasně. „Výstavba nové výjezdové základny je otázka několika let,“ poznamenal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák (ODS).

„My jsme hledali prostory, ale je problém v tom, že oni potřebují přízemní prostory,“ upozornila místostarostka Mohelnice Jana Kubíčková (Mohelnická demokracie). Záchranka v Mohelnici by ale mohla podle místostarostky najít prostory v tamní hasičské zbrojnici.