Bez povolení a v období sucha. Inspektoři udělili pokutu za umělé zasněžování

Za umělé zasněžování udělili inspektoři pokutu (zdroj: ČT24)

Dvě pokuty za celkem téměř 300 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Pro výrobu technického sněhu firma K3 SPORT bez povolení odebírala vodu z řeky Desná, podle inspekce tak porušila vodní zákon.

Inspekce pochybení při zasněžování sjezdovek v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou odhalila v závěru loňského roku. „Zjistili jsme, že společnost odebrala loni od 26. listopadu do 25. prosince celkem 7907 metrů krychlových povrchových vod pro výrobu technického sněhu z vodního toku Desná, a to bez platného vodoprávního povolení,“ uvedl ředitel inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós.

Firma vodu podle Pallóse navíc odebírala v období zákazu obecného nakládání s povrchovými vodami, který byl vyhlášen v období sucha. „Tím tedy nebylo dodrženo opatření obecné povahy vydané vodoprávním úřadem,“ řekl Pallós.

Podle zástupce společnosti K3 SPORT Petra Marka šlo o administrativní chybu. „Přijali jsme opatření, aby se pochybení neopakovalo,“ řekl dnes bez dalších podrobností ČTK Marek.

Za odběr povrchových vod bez povolení uložili inspektoři společnosti K3 SPORT letos v červenci pokutu 276 745 korun. Její výše je u tohoto typu přestupku stanovena výpočtem a může činit deset až čtyřicet korun za metr krychlový odebraných podzemních vod.

„Po zvážení všech okolností, zejména odběru vody pro generování zisku, jsme stanovili sazbu 35 korun za metr krychlový nedovoleně odebraných vod. Za porušení opatření obecné povahy byla pak uložena sankce 20 tisíc korun,“ dodal Pallós.

Společnost K3 SPORT se proti pokutám odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání podle Pallóse zamítlo a rozhodnutí ČIŽP letos v listopadu potvrdilo. Sankce tak jsou od 25. listopadu pravomocné.