OKD zasypává jámy dolu Paskov ve Sviadnově. Hotovo bude příští rok na jaře

Těžební společnost OKD začala v pondělí ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávat první z uzavřených jam někdejšího černouhelného Dolu Paskov. Ve Sviadnově zasype dvě jámy, první z nich je hluboká asi 600 metrů a bude se zasypávat dva týdny, druhá má hloubku přes 900 metrů a její zasypání potrvá tři čtvrtě roku. Práce přijdou na desítky milionů korun.

„Zásyp slouží ke stabilizaci jámy tak, aby potom v budoucích letech nedošlo k nějaké destrukci a neohrožovala své okolí,“ řekl závodní dolu Ivan Šimek.

Budování dolu ve Sviadnově začalo v roce 1963, kdy se stal součástí Závodu Staříč, který byl později přejmenován na Důl Paskov. Kromě Sviadnova měl Důl Paskov šachty ještě ve Staříči a frýdecko-místecké části Chlebovice a uhlí se v něm přestalo těžit 31. března 2017. Nyní se důl oficiálně jmenuje Útlum-Jih.

Na Frýdecko-Místecku měla těžební lokalita rozlohu čtyřicet kilometrů čtverečních. Vytěženo bylo bezmála 47 milionů tun černého koksovatelného uhlí. Ve Sviadnově se těžilo v sedmnácti štolách. Průměrně byly vysoké 1,1 metru a vytěžilo se tady 6,5 milionu tun uhlí.
Ivo Čelechovský
mluvčí OKD

Uhlí je pryč, teď ho nahradí štěrk a hlušina

Sviadnovský důl fungoval bezmála třicet let, v posledních letech sloužil pro větrání okolních dolů, ve kterých se ještě těžilo. „Oficiálně 2. května 2014 byl vypnut hlavní ventilátor. Od té doby byl důl v konzervačním režimu a v pondělí začal být fyzicky likvidován,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. 

První jámu firma zasypává takzvaným nezpevněným zásypem, tedy štěrkem a hlušinou. „Na dvoře je připraveno 25 tisíc metrů krychlových hlušiny a asi tři tisíce metrů krychlových kameniva,“ upřesnil Čelechovský.

Druhá, vtažná jáma se bude likvidovat odlišnou technologií. „Nad nejvyšším patrem se dělá jámová zátka z betonu a nad ní se jáma postupně vyplní cemento-popílkovou směsí. Prostor pod tím bude sloužit na jímání metanu, který se potom odsud bude několik desítek let čerpat a používat stejným způsobem jako zemní plyn,“ řekl Šimek. Obě jámy jsou široké 7,5 metru.

Věž nad výdušnou jámou je národní kulturní památkou, ta nad vtažnou jámou má být v budoucnu zdemolována.

Co další šachty? Rozhodnou úředníci

OKD už má připraven i harmonogram likvidace ostatních šachet bývalého Dolu Paskov, musí ale nejprve dostat povolení báňského úřadu k likvidaci důlního díla. „Počítáme, že druhým bude důl v Chlebovicích a třetím důl ve Staříči,“ řekl mluvčí OKD s tím, že se bude jednat o časový horizont do roku 2021. 

V bývalém Ostravsko-karvinském revíru se už těží uhlí jenom v karvinské části, a to v dolech ČSA, Lazy, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Důl Lazy by měli horníci opustit ještě letos a postupný útlum čeká i ostatní šachty. Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku, její loňská produkce činila 4,62 milionu tun. V dolech pracuje zhruba devět tisíc lidí.