Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Události: Nejlépe opravené památky loňského roku (zdroj: ČT24)

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.

Památka roku se vyhlašuje ve dvou kategoriích, které se liší rozsahem, respektive cenou obnovy. V té „dražší“ s cenou přes dva miliony korun bez DPH letos porota vyzdvihla rekonstrukci jízdárny Světce na okraji Tachova. Práce na ní zabraly 23 let, město za ně postupně zaplatilo 175 milionů.

Novorománskou jízdárnu nechal vystavět na sklonku svého života v letech 1858–1861 Alfréd I. Windischgrätz, který se do české historie zapsal hlavně jako vrchní vojenský velitel v Čechách v době nepokojů v roce 1848. Ve své době byla jízdárna moderní a luxusní, ale po znárodnění majetku Windischgrätzů po druhé světové válce chátrala a koncem 80. let se počítalo s její demolicí. Nakonec získalo objekt město, které rozhodlo o rekonstrukci.

„Měli jsme památku, která byla podpírána kůly, aby se nerozpadla. Vystřídalo se osm složení zastupitelstva v průběhu třiadvacetileté rekonstrukce. Kdyby z nich kdokoliv polevil, tak by to nebylo,“ míní místostarosta Jan Straka (SOCDEM). Podle něj je jízdárna „zámkem pro koně“ a „trhák pro návštěvníky“. První si ji mohli prohlédnout letos v březnu.

„Hrozně důležitý je příběh toho objektu – proč se obnovoval, kdo si to přál, jak na to byly získávány finance. Takže opravdu je to soutěž pro širokou veřejnost, a oni se pak dozvědí i spoustu příběhů těch jednotlivých objektů,“ uvedla Květa Vitvarová ze Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Kaple v Jevíčku

Cenu za obnovu památky malého rozsahu s cenou do dvou milionů korun bez DPH získala oprava kaple Bolestné Matky Páně v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku. Kaple je z roku 1778, kdy byla k tehdy čerstvě barokizovanému kostelu přistavěna společně s rodinnou hrobkou, nejprve sloužila Salmům a poté Herbersteinům. Kostel využívá jako svatostánek Římskokatolická církev Jevíčko, v kapli se každoročně konají adventní akce pro veřejnost.

„Je to jedna z největších veřejných budov ve městě a veřejné budovy mají být v dobré kondici,“ řekl místostarosta Jevíčka Miroslav Šafář (za KDU-ČSL). Obnovu kaple podle něj velmi usnadnila skutečnost, že tamní farář má i technické vzdělání, takže se s ním dobře spolupracuje. „Není to první ani poslední realizace v této kulturní památce,“ dodal.

Oprava druhé vítězné památky stála 615 tisíc korun. Pro římskokatolickou církev ji zajistila zdejší radnice. „Restaurátoři museli především opravit, restaurovat umělé mramory v kapli, dále byl obnoven strop, který byl původně černý, teď je v té krásné nebeské barvě,“ popsal starosta Jevíčka Dušan Pávek (KDU-ČSL).