Náraz bagru posunul železniční most. Vlaky nedojedou z Plzně do Klatov

Z Plzně do Klatov nejezdí vlaky a zůstane to tak až do čtvrtka. Nemohou přes most nad silnicí v Dobřanech, do kterého naboural bagr. Most má narušenou statiku, konstrukce je posunutá směrově i výškově.

Železniční doprava mezi dobřanským nádražím a Chlumčany se zastavila v úterý dopoledne po nehodě pod mostem v ulici 1. máje. Cestující z osobních vlaků z Plzně do Klatov i rychlíků z Prahy na Šumavu musí přestupovat do autobusů. Místo rychlíků jezdí náhradní doprava z Plzně až do Chlumčan. Výluka potrvá zřejmě do čtvrtečního poledne.

Vše způsobila havárie bagru, která má obzvláště velké následky. „Mostní konstrukce mezi Dobřany a Chlumčany je směrově i výškově posunutá,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová. Policejní mluvčí Iveta Kořínková upřesnila, že se železná konstrukce viaduktu posunula o dvacet centimetrů.

Okolnosti nehody nejsou zatím zcela jasné, podle některých zdrojů byl bagr na korbě nákladního vozu. Po nehodě zůstala poškozená značka, která omezuje výšku projíždějících vozidel na 4,3 metru. ČTK uvedla, že v blízkosti mostu probíhají výkopové práce a bagr nakládá zeminu do nákladních vozů.

Železniční trať mezi Plzní a Klatovy je elektrizovaná, ale pouze jednokolejná. Jezdí po ní převážně vlaky osobní dopravy, v pracovní dny obvykle jeden až dva za hodinu v každém směru, ve špičce i více. Nákladní vlaky jezdí přes Dobřany jen zřídka.

Podle krajského ředitele Českých drah musí cestující kvůli přestupům do autobusů počítat se zpožděním mezi 15 a 20 minutami. „Zpočátku bylo zpoždění až hodinové, ale teď se ustálilo,“ podotkl Kostelný v úterý odpoledne.