Náchod bude moci čerpat a prodávat minerálku Ida. Město získalo ochranné známky

Náchodská radnice získala za sedm set tisíc korun ochranné známky k běloveské minerálce Ida. Radnice chystá čerpání minerálky a otevření prameníku. Náchod je jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů Ida, které má od státu v pronájmu. Radnice chce obnovit lázeňství ve městě.

Ochranné známky byly loni v listopadu součástí dražby objektu zchátralého areálu bývalé stáčírny minerálky v Náchodě. V dražbě s nabídkovou cenou třicet devět milionů korun uspěla náchodská firma Robot World.

„Aktuálně se vedení města domluvilo s novým majitelem stáčírny a ochranných známek Ida na odkupu všech ochranných známek v jeho vlastnictví,“ uvedla mluvčí radnice Nina Adlof. V dražbě bylo i město, které bylo ochotno dát nejvýše osmnáct milionů korun.

Na sedm způsobů

Součástí transakce je sedm ochranných známek s označením Ida. Jsou to slovní ochranné známky Běloveská kyselka z pramene Ida, Léčivá voda Ida, Minerální voda Ida, Běloveská kyselka Ida, Ida, Léčivá voda Ida a Minerální voda Ida.

Smlouvu o převodu ochranných známek schválili radní města v pondělí a v úterý odpoledne ji obě strany podepsaly. První část platby zaplatí město do pěti pracovních dnů od zápisu města jako vlastníka známek do rejstříku ochranných známek. Druhou část město uhradí po uplynutí lhůty jednoho roku.

Radnice počítá s tím, že letos opět otevře prameník Ida, který je v areálu takzvaných Velkých lázní. Prameník, který má podobu kapličky, je uzavřený od roku 2015. Stáčírna minerálky ukončila provoz po krachu společnosti Aqua Ida v prosinci 2000.