Náchod chce zachránit Idu a obnovit lázně

Náchod - Běloveská kyselka Ida se kdysi po milionech litrů prodávala v celé republice. Pak ale soukromá stáčírna a lázně zkrachovaly a minerálka z pultů zmizela. Dva státní vrty, ze kterých se voda čerpala, chce získat v privatizaci náchodská radnice. Kvůli tomu, aby měla větší vliv na případnou obnovu lázní a třeba i stáčírny.

Na minerálku Idu, která se do lahví v Náchodě - Bělovsi stáčela už od roku 1840, se u tamního prameníku stále stojí fronty. V obchodech sice k sehnání není, ale zadarmo vytéká v areálu zkrachovalých lázní. Chodí si pro ni lidi z blízkého i dalekého okolí a pravidelně musí stát i fronty. 

Lázně v Náchodě - Bělovsi, které Ida proslavila, už ale téměr 20 let nefungují. A protože patří soukromníkům, náchodská radnice má na jejich budoucnost minimální vliv. Šanci vidí v chystané privatizaci vrtů, které - na rozdíl od lázní - zůstaly státu. 

Náchod má neustále zájem, aby se lázeňství v Bělovsi obnovilo. „Vrty jsou nedílnou součástí celého záměru,“ uvedl Tomáš Šubert (Patrioti), místostarosta Náchoda. Doplnil, že minerálka Ida je ve městě dlouhodobě zakořeněná a je vlastně symbolem Náchoda. „Myslím, že návrat pramene do majetku města by byl velice vhodný a potřebný,“ dodal místostarosta.

Mluvčí Náchoda Nina Adlof připomněla, že za posledních minimálně 10 let se ve městě vystřídala celá řada zájemců, kteří měli zájem provoz obnovit. „Bohužel zatím k žádnému posunu nedošlo,“ dodala Nina Adlof.

Ministerstvo zdravotnictví by o prodeji mohlo rozhodnout koncem roku

Žádost města Náchod o privatizaci vrtů Ida 1 a Ida 2 postoupil státní podnik Balmed Praha ministerstvu zdravotnictví s tím, že prodej městu Náchod doporučuje. Ministerstvo o způsobu privatizace vrtů zatím ale nerozhodlo. „Přesný časový horizont privatizace nelze určit, ale orientačně můžeme uvažovat o konci roku 2015,“ uvedla Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Kupní cena bude přitom stanovena na základě aktuálního znaleckého posudku.

Vzniknou v Bělovsi úplně nové lázně?

Náchodská radnice stále věří, že se jednou investor, který lázně a třeba také stáčírnu obnoví, najde. Jednou z variant je i výstavba nových lázní na městských pozemcích. Náchod proto nakoupil většinu pozemků v okolí. 

Za příkladem fungujících lázní přitom náchodští nemusejí jezdit daleko. Stačí se podívat do sousedního Polska – do města Kudowa-Zdrój. Tam sice mají vlastní minerálku, přesto ale řada Poláků jezdí raději do Náchoda pro Idu.

Náchod chce privatizovat vrty legendární minerálky v Bělovsi (zdroj: ČT24)

aa