Na schůzi přišlo jen pár věřitelů Liberty. Většina o restrukturalizačním plánu hlasuje poštou

Jen okolo deseti věřitelů hutní společnosti Liberty Ostrava přišlo na schůzi v hotelu Kovák v jejím těsném sousedství, kde hlasovali o předloženém restrukturalizačním plánu. Většina ze zhruba třinácti set věřitelů hlasuje korespondenčně, na což mají ještě týden čas. Rozhodnutí padne po 15. dubnu. Zástupce dodavatelské společnosti Tameh Czech představitelé Liberty na schůzi nevpustili, Tameh to považuje za skandální.

Nikdo kromě věřitelů se na schůzi nedostal. Nebyli na ni vpuštěni ani zástupci dodavatelské společnosti Tameh Czech, která uvádí, že jí huť dluží přes dvě miliardy korun, a označuje se tak za největšího věřitele ostravské huti. Huť ale navrhla vyloučení Tamehu ze seznamu věřitelů. Rovněž o tom věřitelé hlasují.

„Společnost Tameh Czech jsme se rozhodli vyloučit ze zúženého okruhu dotčených stran z důvodu toho, že by tato otázka byla v konfliktu zájmů. Tameh Czech nebyl přizván k tomuto hlasování, protože se bude hlasovat o zúžení dotčených stran, a to o vyloučení Tameh Czech z hlasování,“ popsala mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Zopakovala, že průběžný výsledek Liberty nebude sdělovat. „Hlasy se sčítají. Výsledek budeme sdělovat až po 15. dubnu,“ vysvětlila.

Tameh se chystá podat žalobu

Mediální zástupce Tamehu Patrik Schober řekl, že rozhodnutí Liberty nevpustit je na schůzi považují za naprosto skandální. „Zatím nebylo skončeno hlasování, a tím pádem jsme právoplatnými věřiteli Liberty Ostrava, v podstatě největšími věřiteli,“ míní Schober.

Tameh se podle něj proti rozhodnutí Liberty bude bránit právní cestou, nejspíš podá žalobu. „Právní zástupci Tamehu ani jiní právníci se s ničím takovým nikdy nesetkali. Vypadá to, jak kdybychom nebyli v právním státě,“ nechápe Schober.

Pondělní schůze trvala asi půl hodiny. „Vrcholný management tam prezentoval restrukturalizační plán, pak se tam management prezentoval a proběhlo hlasování. Mohli jsme vznést nějaké písemné dotazy,“ popsal schůzi věřitel Pavel Bánovský ze servisní společnosti Bansteel.

Z informací na schůzi podle něj vyplynulo, že většina věřitelů už hlasovala korespondenčně. „Aspoň mám pocit, že třeba devadesát procent věřitelů už to podalo takto, takže samotné fyzické hlasování tady bylo jenom takové kosmetické, řekl bych,“ uvedl Bánovský.

„Mnozí z věřitelů, kteří se schůze zúčastnili, nám již sdělili, že náš restrukturalizační plán podpoří, a připojili se tak k rychle rostoucímu počtu těch, kteří ho již formálně schválili. Představuje totiž nejlepší způsob, jak přivést huť zpátky k ziskovosti. Zajistí postupné uhrazení pohledávek všech věřitelů a zachová celý podnik i tisíce pracovních míst jak zde v Ostravě, tak i v celém regionu,“ popsal za Liberty Ivo Štěrba.