Liberty pozastavuje produkci části výrobků. Zaměstnanci dostanou jen sedmdesát procent mzdy

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat jen 70 procent mzdy. Dosud dostávají 100 procent. Jejich návrat firma odložila o dalších šest týdnů, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Rozhodnutím firmy se podle něj nyní zabývají právníci.

„Myslíme si, že to rozhodnutí bylo unáhlené. Dali jsme to právníkům a teď čekáme, jak se k tomu vyjádří,“ řekl odpoledne Slanina. Očekává, že vyjádření právníků by odbory mohly mít počátkem příštího týdne.

Slanina také dodal, že v kolektivní smlouvě je období na vyhlášení takového opatření stanovené na šest týdnů. „V těch šesti týdnech je třicet pracovních dnů a z nich 21 dnů můžou zaměstnanci dostávat jen sedmdesát procent mzdy. Zbytek buď budou chodit do práce, nebo budou mít sto procent,“ sdělil odborový předák.

Restrukturalizační plán

„Společnost Liberty Ostrava pokračuje v realizaci svého komplexního restrukturalizačního plánu a zachovává pracovní místa, a proto přijala pragmatické rozhodnutí dočasně pozastavit výrobu některých výrobků, po kterých je malá nebo nulová poptávka,“ vysvětlil za firmu Ivo Štěrba. Některé provozy už přestaly vyrábět, jiné výrobu teprve zastaví.

„Toto rozhodnutí zajistí, že podnik bude i nadále co nejefektivněji řídit své náklady a zároveň plnit svůj restrukturalizační plán. To vede k tomu, že zaměstnanci pracující v těchto dotčených oblastech stále nemohou nastoupit do zaměstnání, a proto budou nadále pokračovat v režimu překážek na straně zaměstnavatele,“ uvedl Štěrba.

Do práce v hutním podniku nyní chodí jen zhruba dva tisíce sto z 5400 zaměstnanců. Většina provozů v huti stojí a většina zaměstnanců Liberty a jejího dodavatele Tameh Czech zůstává od loňského 22. prosince doma, protože se spolu firmy nedohodly na cenách a dodávkách energií.

Ze sta na sedmdesát procent

Za poslední tři měsíce firma zaměstnancům, kteří nechodili do práce, vyplácela až sto procent průměrné mzdy. „Z platné kolektivní smlouvy ostravské huti vyplývá, že nemůže-li zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci práci z důvodu částečné nezaměstnanosti podle Zákoníku práce, přísluší mu náhrada mzdy ve výši sedmdesát procent jeho průměrného výdělku za podmínky, že vyhlášení částečné nezaměstnanosti nebude přesahovat období šesti kalendářních týdnů po sobě jdoucích a v tomto období nepřesáhne délka částečné nezaměstnanosti pro jednotlivé zaměstnance měsíční fond pracovní doby,“ dodal Štěrba.

Rozhodnutí Liberty týkající se překážek na straně zaměstnavatele platí od 8. dubna do 19. května. „Nemá dopad na výrobu na malém Stiefelu, zušlechťovně, středojemné válcovně a provoze silničních svodidel, které se již podařilo rozjet, a bude i nadále pokračovat. Ostravská huť dělá vše pro to, aby se její zaměstnanci mohli co nejdříve vrátit do práce,“ sdělil Štěrba.

Zaměstnanci doma dostávali víc peněz než ti, kteří pracovali

Slanina už dříve řekl, že pro firmu je výhodnější, když lidé chodí do zaměstnání, i když tam nedělají svou běžnou práci. „Když jsou placeni sty procenty z průměrné mzdy, tak je to více, než kolik je běžná měsíční mzda,“ řekl Slanina. Zaměstnanci, kteří byli doma, tak dostávali prakticky víc než ti, kteří pracovali.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji ale od prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Tameh uvádí, že mu Liberty dluží aktuálně více než dvě miliardy korun.

Věřitelé hlasují o restrukturalizačním plánu

Věřitelé Liberty nyní hlasují o restrukturalizačním plánu, který jim firma předložila. Podle soudu je věřitelů více než třináct set. Mluvčí huti Kateřina Zajíčková už dříve bez podrobností uvedla, že většina věřitelů už s plánem vyslovila souhlas. V doplňujícím vysvětlení k restrukturalizačnímu plánu Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za víc než šestnáct miliard korun.

Restrukturalizační plán má dvě varianty dalšího postupu – varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne, plán B počítá s řešením bez Tamehu. Liberty uvádí, že v případě varianty A by vysokou pec, která je od loňského října v takzvaném teplém útlumu, spustila v létě a pohledávky věřitelů splatila do jara 2026. V případě varianty B by dodávky energií od Tamehu nahradily dodávky od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, podnik by vysokou pec spustil na přelomu let 2024 a 2025 a pohledávky věřitelů splatil do konce roku 2025.