Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. 

Firmu chrání před věřiteli od loňského prosince moratorium vyhlášené soudem. Věřitelé, kterých je podle soudu více než 1300, ale musí schválit restrukturalizační plán. Firma ho už předložila. Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že Liberty počítá s poklesem výroby o šedesát procent.

„Slibuje investice do společnosti, ale to je ve skutečnosti jen návrat malé části z mnoha miliard vyvedených majitelem z Ostravy v minulých letech. Podle prvotních informací z plánu pana (Sanjeeva) Gupty by se navíc plná výroba mohla rozjet až v příštím roce. Počet zaměstnanců by se snížil o více než tři tisíce a další tisíce lidí by přišly o práci v dodavatelských firmách. To není záchrana, ale totální destrukce ocelového srdce naší země!“ napsal v úterý ráno Ďurčo.

„Takováto informace v rámci restrukturalizačního plánu není. Liberty Ostrava neplánuje žádnou redukci zaměstnanců, kromě přirozených odchodů, jako jsou například odchody do důchodu,“ reagovala na vyjádření Ďurča Zajíčková.

V restrukturalizačním plánu zveřejněném na firemních internetových stránkách Liberty uvádí: „Podnikatel za účelem splnění své povinnosti dle ustanovení paragrafu 14 odst. 4 písm. d) bod 3 Zákona o preventivní restrukturalizaci sděluje, že nepředpokládá, že dojde ke snížení celkového počtu zaměstnanců v základním pracovněprávním poměru nejméně o jednu čtvrtinu.“

Společnost uvedla, že k letošnímu 1. březnu měla bez dceřiných firem v základním pracovním poměru 5191 zaměstnanců, z toho 440 zaměstnanců mělo pracovní poměr na dobu určitou.

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava je od 22. prosince loňského roku doma. Vedení společnosti jejich nástup do práce v pondělí už pojedenácté odložilo. Liberty se ještě stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Tameh je zastavil a skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun.

Část zaměstnanců se už do práce vrátila

Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková v pondělí uvedla, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě. Pracuje se podle ní také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

Minulý týden Liberty informovala, že její restrukturalizační plán má dvě varianty postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne. Plán B počítá s řešením bez Tamehu, i v tomto případě chce firma navyšovat produkci na válcovacích tratích, ale s využitím dovážených bram (širokých kvádrů používaných k následnému válcování plechů). Minulý měsíc Liberty rovněž navrhla, že by Tameh převzala.

„Vzhledem k tomu, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou, tak to je pro mě zásadní. Protože pokud se počítá s prvovýrobou, tak to znamená, že 'Nová huť' má pořád budoucnost,“ řekl Slanina. Produkce osmdesáti tisíc tun oceli měsíčně, jakou plán uvádí, podle něj znamená výrobu v jedné vysoké peci.

Slanina: Nevím, z čeho Ďurčo vychází

Ohledně snižování počtu zaměstnanců Slanina řekl, že neví, z čeho Ďurčo vychází. Podstatné ale podle něj je, zda by se uskutečnila varianta, při níž Liberty bude spolupracovat s Tamehem, nebo zda by rozjížděla výrobu bez něj. V případě dohody s Tamehem by to znamenalo přirozený návrat zaměstnanců.

„Pokud tam je varianta bez Tamehu, tak to znamená, že rozjezd by byl možný, ale už se nebavíme v řádu týdnů, ale spíše v řádu vyšších měsíců. A to už pro mě dost hraničí s tím, aby to zaměstnanci vydrželi,“ upozornil Slanina.

Liberty v restrukturalizačním plánu uvádí, že do konce května 2024 pošle ostravské huti 45 milionů eur (více než 1,1 miliardy korun). Z toho zhruba polovina má být v materiálu (35 tisíc tun polotovarů) a 24 milionů eur (přes 600 milionů korun) bude v hotovosti. Liberty Ostrava minulý týden uvedla, že od zahájení všeobecného moratoria v prosinci 2023 jí již skupina poskytla podporu ve výši dvacet milionů eur (více než 500 milionů korun).

Liberty uvádí, že během preventivní restrukturalizace pak dostane ostravská huť od skupiny ještě alespoň 115 milionů eur (téměř tři miliardy korun), přičemž časové rozložení se bude lišit podle toho, která varianta restrukturalizace nastane.