Na pražské finále Evropské konferenční ligy dohlédnou stovky policistů, v okolí Edenu bude omezena doprava

Na finále Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty italské Fiorentiny a anglického West Hamu, které se uskuteční ve středu v pražském Edenu, dohlédne několik stovek policistů. V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu. Finálový zápas je vyprodaný.

Zápas ve Fortuna Areně v Praze 10 začne ve středu v devět večer. Pro návštěvníky bude stadion otevřen od osmnácté hodiny. Finálový zápas je vyprodaný, kapacita stadionu byla snížena na osmnáct tisíc a oba kluby pro své fanoušky obdržely přes pět tisíc vstupenek.

V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu, ale také v okolí Výstaviště a na Letné, kde budou přes den otevřené fanouškovské zóny. Na Letenské pláni se sejdou příznivci West Hamu, fanoušci Fiorentiny pak na Výstavišti.

Letošní největší fotbalová akce v Česku

„Vzhledem k předpokládanému počtu fanoušků obou týmů v řádech tisíců je velmi pravděpodobné, že v okolí těchto zón budou během dne možné dopravní komplikace. Ty lze předpokládat i při jejich přesunu k fotbalovému stadionu v Edenu během dne,“ konstatoval na policejním webu mluvčí Jan Rybanský.

Podle něj mají největší omezení řidiči čekat v okolí stadionu, kde budou dočasně uzavřeny některé ulice. Do ulic U Slavie a U Vršovického hřbitova se řidiči nedostanou od středečních 14:00 do čtvrtečních zhruba čtyř ráno, po stejnou dobu bude pro dopravu uzavřena i Vladivostocká ulice až ke Kubánskému náměstí.

Zákaz pyrotechniky na stadionu

Rybanský současně připomněl, že ze zákona není povoleno používat na stadionu ani mimo něj pyrotechniku. Pořadatelé budou diváky u vstupů do areálu kontrolovat, proto by měli přijít s dostatečným předstihem.

K letošní největší fotbalové akci v Česku se váže řada doprovodných programů. Před Rudolfinem bude den před zápasem a v den utkání vystavena vítězná trofej, s níž se zájemci mohou vyfotografovat.

Dopravci vypraví zvláštní lety a spoje

Na organizaci utkání se bude podílet více než tři sta dobrovolníků, podle Fotbalové asociace ČR to tak bude největší dobrovolnická akce v historii českého fotbalu. Pomáhat budou například s navigací fanoušků. „V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených Fan Meeting Pointů.

Letecký dopravce Smartwings vypraví na finále Evropské konferenční ligy sedm zvláštních zpátečních letů. Do metropole mají z Londýna, Florencie a Boloni přepravit zhruba dvanáct set fanoušků. Vyjedou i zvláštní vlakové spoje Českých drah.

Pro podvečerní cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a kvůli příznivcům West Hamu bude výrazně posílena linka metra A.