Na letišti v Mošnově popraskala vedrem ranvej, dělníci ji opravili rychleji, než se čekalo

Po úterních problémech na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku je provoz na letištní dráze opět bez omezení. Přistávání letadel výrazně zkomplikovaly vysoké teploty, kvůli kterým popraskala část ranveje. Letadla tak muselo letiště odklánět na brněnské letiště v Tuřanech. Provoz na dráze byl obnoven po dvou hodinách.

Betonové desky, ze kterých je dráha postavena, se vlivem tepla roztáhly a posunuly tak, že vytvořily schody. V tu chvíli se dráha stala pro letadla nebezpečnou a nepoužitelnou.

Omezení na ostravském letišti se v úterý dotklo dvou letů. Odkloněny musely být lety z Londýna a tuniského Monastiru, ostatní spoje využily zkrácenou dráhu.

„Měli jsme přiletět po páté hodině do Ostravy, ve výsledku jsme přiletěli 17:15 do Brna a o půl osmé jsme vyjížděli. V Mošnově jsme byli až ve čtvrt na deset,“ řekl Jan Krompolc, který cestoval linkou z Londýna do Ostravy. 

Hrozilo třicetihodinové omezení

Pracovníci letiště očekávali, že odstranění problémů bude trvat minimálně do dalšího dne. „Z původně očekávaného třicetihodinového omezení se podařilo pracovníkům letiště najít technické řešení, které práce a s tím související omezení zkrátilo na dvě hodiny,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pustějovská.

Ve středu už byl provoz na ostravském letišti bez omezení
Zdroj: ČT24/Jiří Šíma

Letištní dráhu museli hasiči nejdříve zchladit vodou a následně ji dělníci provizorně opravili. Podle vedení Moravskoslezského kraje by měla za tři roky začít kompletní oprava jedné z nejdelších letištních drah v Česku. Náklady byly spočítány zhruba na dvě miliardy korun.