Na dálnici D35 u Litovle havaroval autobus plný dětí. Zranilo se osmnáct lidí, řidič autobusu vážně

U Litovle havaroval autobus s malými fotbalisty. Osmnáct zraněných (zdroj: ČT24)

Při úterní nehodě autobusu a kamionu na dálnici D35 u Litovle nedaleko Olomouce bylo zraněno osmnáct lidí, převážně dětí. Utrpěly lehká zranění, tři dospělí ale mají zranění střední a sám řidič těžká. Autobus převážel týmy fotbalového klubu 1. SK Prostějov k utkání přípravek, kvůli nehodě byla dálnice ve směru na Mohelnici celé odpoledne uzavřena.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka autobus narazil zezadu do kamionu. Původní informace uváděly šest zraněných, později počet stoupl na patnáct a dál rostl.

„Celkově jsme na místě ošetřili a následně do olomoucké fakultní nemocnice transportovali osmnáct zraněných, z čehož drtivá většina byli nezletilí pacienti. Jejich charakter zranění byl v drtivé většině lehký, jednalo se zejména o odřeniny a pohmožděniny. Všichni nezletilí pacienti byli stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí,“ uvedl mluvčí záchranné služby.

Z dospělých utrpěli tři lidé středně těžká poranění. „Jeden měl vážné zranění a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu, šlo o řidiče autobusu,“ doplnil mluvčí krajské záchranky Pavel Lampa. Podle mluvčího hasičů byl řidič autobusu ve voze zaklíněn.

Záchranáři ošetřují zraněné po nehodě autobusu a nákladního auta na D35 u Litovle
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Nikdo není v ohrožení života

V autobuse cestovali malí fotbalisté kolem deseti let věku. Podle Ivo Hegera zastupujícího 1. SK Prostějov vezl autobus týmy k utkání přípravek.

„Jedno dítě zůstalo z preventivních důvodů v nemocnici přes noc na pozorování, ostatní malé hráče si ještě dnes jejich rodiny odvezou domů. Jeden z našich trenérů utrpěl zranění nohy, druhý podstoupil operaci. Nikdo z dětí či dospělých není v ohrožení života,“ uvedl Heger. Zbylé účastníky nehody přivezl zpět do Prostějova autobus hasičů.

„Rád bych všem zasahujícím složkám i svým kolegům z klubu poděkoval za vysoce profesionální přístup, díky němuž se podařilo složitou situaci velmi dobře zvládnout,“ uvedl předseda 1. SK Prostějov František Jura. Vyzdvihl přístup rodičů, kteří si vzájemně pomáhali. Klub podle něj zůstává ve spojení s rodinami dětí a je připraven jim poskytnout případnou pomoc.

Podle mluvčího záchranné služby šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranky. Dohromady to bylo šest výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby a dvě převozové služby.

„Na místo události vzhledem k vysokému počtu zraněných, který byl postupně hlášen, jsme vyslali také okolní letecké záchranné služby z Brna a Ostravy, které jsme nakonec po dojezdu na místo události odvolali, neboť nebyl předpoklad transportu pacientů na odborná pracoviště do Brna a Ostravy,“ doplnil Lampa.