Na Břeclavsku se objevil medvěd. Viděli ho cyklisté a zachytila fotopast myslivce

Na jihu Moravy se objevil medvěd. Minulý pátek ho zachytila fotopast jednoho z myslivců v lokalitě Littner u Bzence na Hodonínsku. O víkendu pak zvíře údajně viděla dvojice cyklistů u Tvrdonic. Radnice města Břeclav varuje před zvířetem i na svých webových stránkách.

Dva cyklisté zahlédli medvěda v sobotu na lesní stezce mezi Týncem a Tvrdonicemi. Den před tím ho zachytila i fotopast jednoho z myslivců. „Velmi pravděpodobně jde o migrujícího jedince. Je možné, že se na Břeclavsku pohybuje, ale stejně tak se může nacházet desítky kilometrů daleko. Nicméně jsme upozornili starosty blízkých obcí,“ uvedl David Mahovský z břeclavské radnice.

Radnice města Břeclav varuje na svých webových stránkách, že medvědi jsou sice velmi plachá zvířata, nicméně v ohrožení můžou reagovat nepředvídatelně. Při setkání s medvědem je proto důležité zachovat klid a vyvarovat se panických reakcí.

Není to poprvé, co se na Břeclavsko medvěd zatoulal. Lidé tuto šelmu viděli už v letech 2012 a 2015. Ani v jednom z případů nezpůsobilo zvíře žádné problémy nebo škody na majetku. „Není důvod k žádné panice, medvědi jsou plachá zvířata a oba cyklisté se shodli, že jakmile je uviděl, hned se dal na útěk,“ dodal David Mahovský.