Medvědice Ema urazila s obojkem už 130 kilometrů. Pohybuje se hlavně v lesích, aktuálně na Vsetínsku

Po stopách medvědice v Beskydech (zdroj: ČT24)

Díky monitorovacímu obojku zoologové zjistili, že medvědice od svého odchytu na počátku dubna ušla 130 kilometrů. Z údajů, které zveřejnili, vyplývá, že se zvíře pohybuje hlavně v lese, přes den odpočívá a migruje v noci a brzy ráno. Testy DNA také prokázaly, že jde o stejné zvíře, které se loni na podzim pohybovalo na Vsetínsku.

Medvědici se podařilo odchytit 8. dubna do nastražené klece u Lysé hory. Podle kalendáře má ten den svátek Ema, zoologové medvědici proto pojmenovali stejně. Dostala telemetrický obojek, který zaznamenává její pohyb, a na stejném místě ji vypustili zpět do přírody. „Zvíře se většinou pohybuje v lese, odkud pochází více než 92 procent veškerých záznamů o jeho pohybu,“ řekla tisková mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Podle monitorovacího zařízení medvědice opustila oblast Lysé hory třetí den po svém odchytu. Přeplavala asi dvě stě sedmdesát metrů širokou vodní nádrž Šance. K úlům včelaře Jiřího Durmona se dostala přes Smrk a Ondřejník. Objevila se i u Hukvald, kde ji lidé natočili na mobil. Denně ušla necelých deset kilometrů.  Po osmi dnech se přes Ondřejník vrátila do Beskyd a přešla do Zlínského kraje – konkrétně do Vsetínských Beskyd. Zvíře se přesouvá převážně v podvečer, v noci nebo brzy ráno.

Pohyb medvědice s obojkem
Zdroj: Mendelova univerzita

Přes den odpočívá, lidem se vyhýbá

„Přes den medvědice odpočívala na méně přístupných místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v mladých porostech a houštinách, v dostatečné vzdálenosti od obydlí a turistických tras,“ popsal Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, který se na monitorování medvěda podílí.

Chování medvěda se podle odborníků nijak neliší od obvyklých projevů divoce žijících medvědů. Medvědice sice poškodila čtyři stanoviště včelstev, ani jedno z nich však nebylo zabezpečeno. Odborníci v terénu podle získaných dat zpětně prověřují lokality, kde se medvěd pohyboval. Umožnilo jim to nejen zjistit jeho oblíbená místa odpočinku, ale také to, čím se medvěd živí.

Medvědice si pochutnala i na daňkovi

„Často jsme nalezli rozhrabané mraveniště, poobracené kameny a rozhrabané pařezy, kde medvědice hledala hmyz. Medvědice také v lese aktivně vyhledává schované zásoby bukvic od myšic. Také jsme nalezli několik poškozených mladých lip, u kterých byla stržená kůra. Tato aktivita souvisela s konzumací lýka plného mízy,“ vysvětluje koordinátor monitoringu z Hnutí DUHA Olomouc Michal Bojda. Podle něj medvědice žrala i daňka, ale nepodařilo se zjistit, zda zvíře ulovila nebo bylo uhynulé.

Pokud by se šelma dostala blízko k obcím, odborníci ji budou cíleně plašit. Zatím to ale nebylo potřeba. Podle ochránců by bylo vhodné, aby lidé nenechávali volně přístupné odpadky a chránili například elektrickými ohradníky včelstva a hospodářská zvířata. Stále apelují na to, aby lidé zvíře záměrně nevyhledávali.

Počet medvědů v Beskydech se v současnosti odhaduje na dva až pět. Odborníci z Mendelovy univerzity budou data o medvědici sbírat dva roky. Tak dlouho je totiž v plánu, že bude mít zvíře obojek.