Záchvaty migrény tiší biologická léčba. Pacienti si aplikují speciální injekce

Neurologická klinika Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) nabízí biologickou léčbu migrény. Její první výsledky ukazují, že většině pacientů výrazně pomohla a některé migrény úplně zbavila. Do léčby se zatím zapojilo zhruba sto lidí, kteří problémem trpí aspoň pět let.

Asi 1,2 milionu lidí v Česku trpí migrénami. Mezi ně se řadí i Hana Moravcová, před začátkem biologické léčby měla bolesti dvakrát až třikrát týdně. „Zlepšilo se to výrazně. Mám jednu migrénu za měsíc, jednu dvě,“ popsala své zkušenosti s novou léčbou. Nemocí trpí už třináct let, žádný jiný lék nezabral.

Preparát se musí aplikovat každý měsíc, po vysazení biologické léčby se totiž bolesti vrátí. „Je to ve formě injekce, velmi jednoduché na použití. Přiloží se, dá se to píchat do stehna, kolem bříška nebo do ruky, přiloží se a zatlačí,“ popisuje pacientka.

Migréna
Zdroj: ikem.cz

Lék začala pojišťovna hradit až minulý rok. Na biologickou léčbu mají nárok pacienti, kteří už vyzkoušeli aspoň dvě klasické formy terapie migrény, například antiepileptika nebo antidepresiva. Pro samoplátce stojí léčba 11 tisíc korun.

„Je úspěšnější proto, protože je přesně cílená na vlastní mechanismus vzniku migrény,“ uvedla lékařka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy FNO Petra Migaľová. Předpokládá se, že záchvaty migrény spouští Calcitonin Gene-Related Protein. Na něj se biologická léčba soustředí, zatímco starší metody se spíš snaží snížit dráždivost organismus k vyvolávání migrén.

Jak fungují CGRP monoklonální protilátky?
Zdroj: migrena-help.cz

Migrénou trpí každý desátý Čech

Čím dříve se biologická léčba nasadí, tím je účinnější. Menší účinek tak může mít v případě dlouhodobých pacientů s chronickou migrénou. „Ale máme i pacienty, kteří se z 20 migrénových dnů v měsíci dostali na pět a kvalitu života pokládají za naprosto zlepšenou,“ uvedla Migaľová.

Migrénou u nás trpí zhruba 10 procent populace, záchvaty postihují dvakrát častěji ženy než muže. U nich se objevuje s příchodem první menstruace a s příchodem menopauzy mnohdy zmizí. U některých pacientek však můžou záchvaty bolesti přetrvat až do vysokého věku. Na vzniku migrén mají vliv genetické dispozice, ale i stres, únava a hormonální změny, které způsobí pokles mozkového prokrvení.

Ve Fakultní nemocnici v Ostravě léčba nezabrala u šesti pacientů. V Česku ji poskytuje celkem 31 center.