Historie na síti. Kunínský kastelán ukáže zámek na starých fotografiích

Historickou podobu zámeckého parku, hospodářského dvora nebo jednotlivých pokojů bude na své facebookové stránce zveřejňovat kastelán zámku v Kuníně na Novojičínsku. V době, kdy samotnou památku lidé navštívit nemohou, chce zámek udržet kontakt s návštěvníky alespoň přes sociální sítě.

Kastelánu Jaroslavu Zezulčíkovi se v posledních letech podařilo hlavně od potomků někdejších majitelů z Rakouska získat stovky zajímavých dokumentů. Návštěvníci většinu z nich běžně neuvidí, protože prohlídky mají své limity. Nyní chce kastelán tyto sbírky postupně prezentovat prostřednictvím sociálních sítí.

„Jedná se především o fotografie, které zachycují podobu zámku, jeho pokojů, okolí, fotografie z osobního života majitelů zámku a tak dále. Jsou to velice zajímavé fotografie i příběhy. Dnes je možné tyto fotografie také nádherně kolorovat pomocí nejmodernějších programů,“ řekl Zezulčík.

Sbírky chce představovat i se zajímavými komentáři. „O víkendu bychom rádi poprvé prezentovali i podobu zámeckého parku. Pokud bude hezky, tak se lidé možná budou chtít projít, takže můžou porovnat třeba podobu zámeckého parku dnes a někdy ve 20., 30. letech minulého století. Ale takto můžeme prezentovat podobu parku i v 19. století,“ řekl kastelán. Postupně bude přidávat fotografie dalších částí zámků a příběhy, které se k jednotlivým snímkům vztahují.

Zámecký pohostinský salon zachycuje fotografie z roku 1912
Zdroj: Jaroslav Ožara/ČTK

Zámek čeká na otevření, mezitím se na něm šijí roušky

Předsezonní úklid už má zámek za sebou. Zda se podaří uskutečnit tradiční akce, které se v Kuníně konají, se zatím říct nedá. „Zámek je připraven otevřít kdykoliv. Už se uklízelo, teď se provádí základní údržba. Paní uklízečka kromě toho také šije roušky, denně jich udělá asi 50 pro nemocnice a ostatní,“ říká kastelán.

Barokní zámek v Kuníně nechala v letech 1726 až 1734 na místě staré tvrze vybudovat hrabata z Harrachu. V minulém století byl zámek zdevastován, poškodili ho například sovětští vojáci na jaře roku 1945. V roce 1999 jej do svého majetku získala obec Kunín, která ho ve spolupráci s Muzeem Novojičínska opravila. Do zámku se vrátila i většina dochovaných původních sbírek.