TÉMA

ČTK

Veřejnoprávní média musí najít cestu k mladým lidem, říká šéfka zpravodajství ČRo Stejskalová

Mluvit jazykem, kterému rozumí mladá generace, je podle Julie Stejskalové zásadní úkol, který teď musí splnit veřejnoprávní média. „Mají strašně důležitou roli orientovat diváky a posluchače v tom, co se děje,“ říká v podcastu Background ČT24 šéfredaktorka zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu. Sama zažila „ideologickou nalejvárnu“ při studiu, nesvobodu v redakci a následnou transformaci České tiskové kanceláře po pádu železné opony. V ČTK strávila Stejskalová většinu své profesní kariéry, jako její zpravodajka reportovala ze Sovětského svazu a po revoluci také z USA.
13. 7. 2023|

Budoucnost televize je v digitálním prostoru, míní nově zvolený generální ředitel ČT Jan Souček

Cílem nově zvoleného generální ředitele České televize Jana Součka je připravit instituci na konec terestrického vysílání a přechod výhradně do digitálního prostoru, kde mohou diváci sledovat pořady pomocí nejrůznějších aplikací. Důležitá je podle něj i reforma financování televize a diskuze o podobě koncesionářských poplatků, jejichž výši by si představoval kolem 180 korun. Jan Souček byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl moderátor Daniel Takáč.
8. 6. 2023|

„Líbil by se mi zpravodajský post v Londýně. Agentura na něj ale musí vydělat,“ říká nový ředitel ČTK Kábele

V červnu zaujme místo generálního ředitele České tiskové kanceláře. V Četce, jak se zpravodajské agentuře přezdívá, ale Jaroslav Kábele pracoval už jako stážista na konci 80. let. „Jít po faktech, ověřit je a pustit ven, to se od té doby nezměnilo,“ říká v podcastu Background ČT24. I když dnes už některé texty píše stroj, role lidských novinářů podle nastávajícího ředitele ohrožena není. „Text vždy přečte ještě člověk-editor, stejně jako kdyby ho napsal Franta nebo Pepík.“
4. 5. 2023|

Veřejnost bude vždy znát jenom zkratku ČTK, pro velká ega u nás není prostor, říká šéfredaktorka Marková

Denně vyprodukuje kolem pěti set zpráv. Přesto by jen málokdo dokázal vyjmenovat novináře, kteří za nimi stojí. Agentura ČTK je specifický organismus, z novináře se tu hvězda nestane, říká její šéfredaktorka Radka Marková. V „Četce“ pracuje už 25 let. Pokrývala dění v armádě, několik let působila jako zahraniční zpravodajka a vyzkoušela si i sportovní novinařinu. V nejnovějším díle podcastu Background ČT24 Marková odhaluje, kdo jsou četkaři, co to znamená, když v redakci „bílí“ a „válcují“, i kdo byl Jára Cimrman ČTK.
15. 6. 2022|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

„Křičíme z plných plic“ i v době covidu. Fotograf Vondrouš získal mezinárodní cenu za fotky z Ďolíčku

„Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic,“ začíná klubová hymna pražských Bohemians. Kvůli koronaviru ale nemůže znít od fanoušků z tribun. Přesto si pár z nich našlo způsob, jak svůj tým při zápasech podpořit. Unikátní formy fandění si všiml fotograf Roman Vondrouš. Za sérii snímků „Loajální fanoušci v době covidu“ získal jednu z cen v soutěži Pictures of the Year International. „Nespatřuji v tom pouhý potenciál pro fotografické soutěže, ale i skvělou příležitost zachytit tuto neobvyklou dobu, která se podobnými obrazovými svědectvími zapíše do historie naší země,“ uvedl Vondrouš.
24. 2. 2021|

Historie na síti. Kunínský kastelán ukáže zámek na starých fotografiích

Historickou podobu zámeckého parku, hospodářského dvora nebo jednotlivých pokojů bude na své facebookové stránce zveřejňovat kastelán zámku v Kuníně na Novojičínsku. V době, kdy samotnou památku lidé navštívit nemohou, chce zámek udržet kontakt s návštěvníky alespoň přes sociální sítě.
4. 4. 2020|
Podcast

„Žantovský na volbu předsedy nepřišel, omluvil se smskou. Nevím, zda restaurace dodávají nějaké omluvenky,“ říká šéf Rady ČTK

Nedávno zvolený předseda Rady ČTK David Soukup z hnutí ANO se kvůli novým pochybnostem o volbě předsednictva obrátí na právníka. Platnost volby teď totiž zpochybňuje místopředseda kontrolního orgánu Petr Žantovský. Ten se však prosincového hlasování nezúčastnil. Podrobnosti přináší nový podcast pořadu Newsroom ČT24.
22. 1. 2020|

Novým předsedou Rady ČTK byl zvolen kandidát ANO David Soukup

Novým předsedou Rady České tiskové kanceláře byl v pondělí jednomyslně zvolen mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO na Praze 3 David Soukup. Byl jediným kandidátem. Místopředsedkyní Rady byla znovuzvolena Jaroslava Wenigerová (za ODS) a nově také bývalá ministryně a práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), obě také jednomyslně. Rozhodla o tom Rada ČTK.
16. 12. 2019|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|

Faltýnek v prvním kole doporučil volbu Semína a kandidáta ANO. Příště se poradí s ČSSD

Zástupci ANO a ČSSD se dohodli, že personální nominace ve sněmovně a volby do sněmovních i jiných orgánů spolu budou předem řešit předsedové poslaneckých klubů Jaroslav Faltýnek a Jan Chvojka. Po večerní koaliční radě to uvedli předseda ČSSD Jan Hamáček a Faltýnek, který označil krizi v koalici za konstrukci novinářů.
18. 6. 2019|

Hamáček: Pokud bude zvolen Semín do Rady ČTK, nemá smysl pokračovat v koalici

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček pro ČT uvedl, že zvolení kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře by byl obrovský koaliční problém. Pokud by ke zvolení došlo, nemá podle něj smysl v koalici pokračovat. Podle premiéra Andreje Babiše hnutí ANO Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 20:01|
Newsroom ČT24

Kdo ovládne mediální rady? Do výběru veřejnoprávních hlídačů se chtějí zapojit senátoři

O mediálních radách by měly rozhodovat obě komory parlamentu, říká skupina senátorů. Chtějí proto změnit zákon tak, aby se Poslanecká sněmovna s horní komorou podělila o volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu. Odborníci to vítají, změny jsou podle nich potřeba, znějí ale i hlasy, že podobné návrhy tady už byly a skončily bez úspěchu. Téma pro Newsroom ČT24.
16. 6. 2019|

Stoletá ČTK pozvala do kanceláře. Ukázala více než 170 fotografií z archivu

Dálnopisy, psací stroje, historické fotoaparáty, ale i nejmodernější zpravodajskou techniku – to všechno mohli vidět návštěvníci, kteří se v sobotu vypravili do sídla České tiskové kanceláře.
17. 11. 2018|

Naše rodinné album. ČTK vybrala fotografie, které shrnují vzpomínky na sto let republiky

Sto let Československa prostřednictvím stovky fotografií z archivu České tiskové kanceláře (ČTK) a stovky komentářů tuzemských osobností obsahuje kniha Sto - Naše rodinné album. Každý rok reprezentuje jeden snímek a dohromady tvoří mozaiku obrazů, vzpomínek, názorů a postřehů, která připomíná monumentální rodinné album. Kniha vychází v nakladatelství Paseka. Výběr ze snímků nabízí fotogalerie.
3. 11. 2018|

ČTK při volbách poprvé použila automatické zprávy. Vydala jich přes 200

Česká tisková kancelář (ČTK) při letošních obecních a senátních volbách vůbec poprvé použila automaticky generované zprávy. „Hlavním přínosem letošní novinky bylo zrychlení zpravodajského servisu při překlápění dat Českého statistického úřadu, omezení lidských chyb a ulehčení práce zpravodajům, kteří se tak mohli více zaměřit na ohlasy a další zajímavosti z voleb,“ vysvětlila šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková.
7. 10. 2018|

Okamžiky století: Hitler na Pražském hradě, Husákův polibek i zlaté Nagano na fotkách ČTK

Přelomové události spjaté s československým a českým státem, ale i každodenní chvíle jejich obyvatel představuje venkovní výstava Okamžiky století. Expozice, která nabízí příležitost nahlédnout do bohatého fotografického archivu České tiskové kanceláře (ČTK), je k vidění v Praze Na Příkopech. Na výběr snímků se podívejte v galerii.
1. 10. 2018|

Většina členů Rady ČTK je ve střetu zájmů. Tři z nich mají příbuzné v rozhlase

Čtyři ze sedmi členů Rady ČTK mají problém kvůli střetu zájmů. Na středečním zasedání to přiznal předseda rady Miroslav Augustin, jehož syn totiž pracuje v Českém rozhlase. Ve stejném médiu je zaměstnaný i syn dalšího radního, Pavla Foltána. Zákon o ČTK to přitom zakazuje. Augustin i Foltán jsou do Rady ČTK nominováni za ANO.
31. 8. 2018|

Spor o konspirátorské Krameriovy ceny i proplácení cestovného. V Radě ČTK začíná být dusno

„Vedení Rady ČTK odmítá tvrzení, že nedostatečně plní své povinnosti dané dikcí zákona o ČTK, že nepřipouští kritiku vedení ČTK a že sabotuje snahu členů rady zlepšit a rozšířit činnosti ČTK.“ Tak zní usnesení, které schválila Rada České tiskové kanceláře na středečním mimořádném zasedání. Schůze byla svolána na popud tří členů, kteří kritizují situaci v Radě i samotné agentuře. Ani jeden z nich ale nakonec nepřišel. Předseda Miroslav Augustin přitom podle svých slov očekával bouřlivou debatu.
12. 7. 2018|

Zahraniční dluh Česka se snížil o 50 miliard. Kleslo především zadlužení bank

Zahraniční dluh Česka v letošním prvním čtvrtletí klesl o 50 miliard korun na 4,322 bilionu Kč. Meziročně byl nižší o 25,1 miliardy Kč. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 84,3 procenta hrubého domácího produktu.
21. 6. 2018|