„Žantovský na volbu předsedy nepřišel, omluvil se smskou. Nevím, zda restaurace dodávají nějaké omluvenky,“ říká šéf Rady ČTK

Nedávno zvolený předseda Rady ČTK David Soukup z hnutí ANO se kvůli novým pochybnostem o volbě předsednictva obrátí na právníka. Platnost volby teď totiž zpochybňuje místopředseda kontrolního orgánu Petr Žantovský. Ten se však prosincového hlasování nezúčastnil. Podrobnosti přináší nový podcast pořadu Newsroom ČT24.

David Soukup odpovídá například na otázku, jak si vysvětluje, že radní, nominovaní stejně jako on za hnutí ANO, na volební jednání nepřišli a nepodpořili jej: „Petr Žantovský s panem doktorem Foltánem se omluvili na poslední chvíli. Já je nechci obviňovat z toho, že se pokusili o nějaké obstrukce. Ale neznamená to, že když jsou nominovaní stejným hnutím, že máme stejné spodní prádlo,“ poznamenává nový předseda Rady ČTK.

„Volba předsedy Rady ČTK na minulém zasedání proběhla v souladu s jednacím řádem. A to, že Petru Žantovskému nebylo umožněno volit, je jen z toho důvodu, že volit nepřišel, omluvil se těsně před zasedáním a jenom smskou. Sice pak nabídl, že dodá nějakou omluvenku, já ale nevím, zda restaurace dodávají nějaké omluvenky. Nechci ho podezřívat z ničeho nekalého, ale drby jsou drby. Oficiálně měl být na nějakém vyšetření, ale já jsem tu omluvenku neviděl, a zároveň jsem slyšel, že seděl někde v restauraci naproti,“ myslí si David Soukup.

V podcastu s moderátorkou Pavlou Firbacherovou řeší především to, že právě Petr Žantovský prosincovou volbu zpochybnil. Podle něj je proti pravidlům například volba místopředsedkyň. Od prosince jí nově je Michaela Marksová (za ČSSD) a radní znovu zvolili i Jaroslavu Wenigerovou (za ODS), i když té končí předchozí mandát až 18. února 2020.

„Je to právní problém. Předseda i místopředsedové jsou voleni na rok. Wenigerová byla zvolena v únoru 2019 jako já. Nebyl důvod v prosinci k volbě místopředsedů. Krom toho nepředcházel nutný akt odvolání místopředsedů,“ tvrdí Žantovský.

Rada ČTK má tedy netradičně místopředsedy tři. Jednací řád ale jejich počet neupravuje. Předseda rady Soukup proto dodává: „Pro svůj klid oslovím právníky. Automaticky jsme vycházeli z toho, že funkce zaniká převolbou.“

Soukup dále mluví i o tom, že ze své pozice plánuje pomoci agentuře se zvýšením dosahu služeb. „Pro ČTK budu takový lobbista, budu jí pomáhat s kontakty, budu se snažit tlačit na státní správu, aby odebírala její servis,“ předesílá.

A řeč v podcastu Newsroomu je taky o tématu, které vadí dalšímu z radních, Pavlu Foltánovi z Brna. Ten dlouhodobě požaduje, aby radní měli ke svému platu ve výši minimálně 15 tisíc korun měsíčně taky proplacené cestovní náhrady. Jak na tento podnět reaguje nový předseda rady?

Podcast si stáhněte na všech známých platformách – například na Soundcloudu, Spotify, Apple Podcasts nebo přímo tady na webu ČT24.