Většina členů Rady ČTK je ve střetu zájmů. Tři z nich mají příbuzné v rozhlase

Čtyři ze sedmi členů Rady ČTK mají problém kvůli střetu zájmů. Na středečním zasedání to přiznal předseda rady Miroslav Augustin, jehož syn totiž pracuje v Českém rozhlase. Ve stejném médiu je zaměstnaný i syn dalšího radního, Pavla Foltána. Zákon o ČTK to přitom zakazuje. Augustin i Foltán jsou do Rady ČTK nominováni za ANO.

„Můj syn je zaměstnán brigádně v Českém rozhlase. A pokud vím, tak syn Pavla Foltána je zaměstnán v Českém rozhlase v hlavním pracovním poměru,“ vysvětlil Augustin. Zákon o ČTK ale nedovoluje, aby člen Rady nebo osoby jemu blízké měli finanční zájem na provozování hromadných sdělovacích prostředků daný vlastnictvím či pracovněprávním vztahem.

Sám Augustin potvrzuje, že on i Foltán porušují zákon, pokud je brán jeho výklad tak, jak říkají právníci. „Pak je tu ale ještě možnost materiálního výkladu. Že se člověk zamyslí nad smyslem toho zákona,“ doplnil Augustin a upozornil, že se nesnaží vytvořit si alibi. „Pokud by to skutečně bylo bráno tak, že z mé strany je střet zájmů naplněn, tak jsem připraven z funkce odstoupit. Nebo můj syn by z toho postu odešel,“ přislíbil.

Střet zájmů mají i Žantovský a Gáborová

V minulých týdnech už se objevila zpráva, že protizákonně je členem Rady ČTK i Petr Žantovský (nominován za ANO). Sám totiž působí jako externí moderátor Českého rozhlasu a jeho manželka tam pracuje na pozici režisérky.

Žantovský České televizi opakovaně odmítl poskytnout vyjádření, na server Česká média ale napsal, že sám zákon neporušuje a Irena Žantovská k 31. srpnu 2018 svůj pracovní poměr s rozhlasem ukončila.

Čtvrtou radní, která je v možném střetu zájmů, je Jana Gáborová (nominována za SPD). Její odvolání požaduje i sdružení Oživení, které už poslalo podnět poslancům. Gáborová je zaměstnaná na prostějovské radnici jako mluvčí a současně edituje místní zpravodaj.

„V tiráži u radničních listů se můžeme dozvědět, že je redaktorka,“ vysvětlil Martin Kameník z Oživení. Podle něj je takový souběh funkcí zakázaný. Gáborová odmítá, že by ve střetu zájmů byla.

Zákony o médiích se možná změní

Radní se na středečním jednání shodli na tom, že by se celý zákon o ČTK měl změnit. „Bylo by dobré, kdyby se skutečně poslanci nad zákonem o sdělovacích prostředcích – nejen o ČTK, ale i o Českém rozhlase a České televizi – zamysleli. S těmi zákony by se mělo něco dělat. Mezer je tam mnohem víc,“ domnívá se Augustin.

Úvahy o změně zákona připustil i předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec (ANO). „Já si myslím, že by se měly změnit všechny zákony o mediálních radách,“ řekl. Právě volební výbor se na svém příštím zasedání bude zabývat i situací ČTK.