Spor o konspirátorské Krameriovy ceny i proplácení cestovného. V Radě ČTK začíná být dusno

„Vedení Rady ČTK odmítá tvrzení, že nedostatečně plní své povinnosti dané dikcí zákona o ČTK, že nepřipouští kritiku vedení ČTK a že sabotuje snahu členů rady zlepšit a rozšířit činnosti ČTK.“ Tak zní usnesení, které schválila Rada České tiskové kanceláře na středečním mimořádném zasedání. Schůze byla svolána na popud tří členů, kteří kritizují situaci v Radě i samotné agentuře. Ani jeden z nich ale nakonec nepřišel. Předseda Miroslav Augustin přitom podle svých slov očekával bouřlivou debatu.

Na Janu Gáborovou (nominovanou SPD), Petra Žantovského a Pavla Foltána (oba nominováni ANO) ale čtyři radní čekali marně. „Mrzí mě, že tu ti tři členové nejsou, bez toho není možné debatovat. Ta situace je způsobena jimi a e-maily, které posílali,“ řekla radní Jaroslava Wenigerová.

„Vadí mi, že když někdo požádá o mimořádné zasedání, tak se na něj pak nedostaví. To je neúcta k těm, kteří přijeli například z Ostravy,“ doplnil ji předseda Augustin. Gáborová, Foltán ani Žantovský se navíc podle předsedy rady nijak oficiálně neomluvili.

Česká televize tři nepřítomné radní kontaktovala s otázkou, proč se mimořádného zasedání nezúčastnili. Petr Žantovský řekl, že je v zahraničí, na zbylé dotazy redaktorky ČT už ale odpovídat nechtěl. „Nemám povinnost se s vámi bavit,“ řekl.

Podle Jany Gáborové žádali, aby se rada mimořádně sešla už 2. července, tomu ale předseda rady nevyhověl. „Ale my jsme to nepožadovali na 12., chtěli jsme to rychle druhého. Pan Žantovský odvolával požadavek s tím, že 12. už to nemá smysl, když 18. má být řádné jednání,“ vysvětlovala svou neúčast Gáborová, která je také služebně nejmladší členkou rady a nominována byla za hnutí SPD. Třetí z absentujících radních Pavel Foltán měl během středečního odpoledne vypnutý telefon.

Spor o Krameriovy ceny

Do budovy v Opletalově ulici nicméně dorazili zbylí čtyři členové: Miroslav Augustin (za ANO), Jaroslava Wenigerová (za ODS), Jakub Heikenwälder (za KDU-ČSL) a Vladimír Císár (za ČSSD). Rada tedy byla usnášeníschopná a řešila hned několik bodů. Prvním byla výtka Petra Žantovského vůči vedení ČTK, konkrétně proti řediteli Jiřímu Majstrovi.

Žantovskému vadilo, že „četka“ zpravodajsky nepokryla udílení Krameriových cen. Na tuto skutečnost si stěžoval už na minulém řádném zasedání a vyzdvihoval přitom prestiž celé akce. „Zatajil nám ale jednu podstatnou věc – to, že sám je spolupořadatelem. Takže podle mého názoru jednoznačný střet zájmů,“ myslí si předseda rady Augustin.

„Tak nedůstojné chování vůči řediteli mě zaskočilo. Jsem tu druhé volební období a ještě jsem tohle nezažil. Vždy jsme postupovali v souladu se zákonem,“ myslí si Císár. K jeho slovům se připojila i Wenigerová: „Nedovedu si představit, že by někdo z nás šel za ředitelem a žádal ho, aby ČTK informovala o jeho soukromé aktivitě. Z mého pohledu jde o školení malého děcka,“ řekla.

Krameriovu cenu uděluje Asociace nezávislých médií, kterou založili Stanislav Novotný, Petr Žantovský, Ondřej Geršl a Jan Korál. Geršl je provozovatelem webu AC24.cz, Jan Korál je autorem webu New World Order Opposition. Tyto servery jsou ale mnohými odborníky i organizacemi označovány jako dezinformační. Shodují se na tom třeba analytici z Masarykovy univerzity, server Manipulátoři.cz nebo bezpečnostní odborníci z Evropských hodnot.

Letos se porota Krameriových cen rozhodla ocenit i zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Jeho rodina ale ocenění odmítla právě s odkazem na organizátory celé akce. „Lidé, kteří za oceněním stojí, dělají přesně ten typ novinařiny, který se nesnaží spojovat fakta, ale ovlivňovat veřejné mínění podporou nestability, populismu. Není novinář jako novinář,“ napsal na konci června České televizi bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Proplácení cestovních nákladů? To jsme tu ještě neměli

Úžas mezi ostatními radními budí také požadavek na proplácení jízdného. „To znamená uhrazení nákladů na použití svého vlastního auta a parkovného v centru Prahy na zasedání rady,“ vysvětluje Augustin. Podle informací ČT žádal o proplacení cestovného Pavel Foltán, který žije v Brně.

„Rada má stanovený rozpočet, v něm je nějaká částka i na cestovné. Ale je to myšleno tak, kdyby bylo nějaké zasedání mimo Prahu, nebo kdyby někdo z členů Rady vyjel na nějaké mezinárodní zasedání,“ vysvětluje Augustin. Dodává, že pět členů rady je z Moravy, a kdyby každý z nich používal soukromé vozidlo, když jezdí na zasedání rady, tak by byl rozpočet brzy vyčerpán.

Jednání Rady ČTK: Zleva Pavel Foltán, Jaroslava Wenigerová, předseda rady Miroslav Augustin a Petr Žantovský (9. 3. 2018)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Požadavku nemůže uvěřit ani Wenigerová, která sama dojíždí z Ostravy. „Já jezdím vlakem a nikdy mě nenapadlo žádat o proplacení cesťáku,“ říká. Dnes se přitom radní shodli, že jejich plat je natolik vysoký, aby si mohli cestu zaplatit sami. „Ta částka je nad deseti tisíci korunami čistého,“ upřesňuje Augustin. Řádné zasedání rady je přitom zpravidla jednou měsíčně.

„Já se cítím v této chvíli i v té debatě, která před proběhla, nesmírně trapně. Docela se stydím, protože to se mělo řešit úplně jiným způsobem. A skutečně, co existuje rada, nikdo z členů za celou tu dobu nežádal o proplácení cestovních náhrad, protože ‚četka‘ splní svou zákonnou povinnost a vyplácí ze svých zdrojů odměny. Takže všichni to považovali, že si cestu na to jednání jedenkrát za měsíc zaplatí,“ shrnula Wenigerová.