Novým předsedou Rady ČTK byl zvolen kandidát ANO David Soukup

Novým předsedou Rady České tiskové kanceláře byl v pondělí jednomyslně zvolen mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO na Praze 3 David Soukup. Byl jediným kandidátem. Místopředsedkyní Rady byla znovuzvolena Jaroslava Wenigerová (za ODS) a nově také bývalá ministryně a práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), obě také jednomyslně. Rozhodla o tom Rada ČTK.

„Agenturu ČTK považuji za médium, které podává zcela nestranné informace, které čistě popisuje skutečnosti, které se staly, a nedává do toho žádné domněnky,“ uvedl po zvolení Soukup. Důležité je podle něj především bojovat proti falešným zprávám, takzvaným fake news.

„ČTK považuju za obranný val, který proti takovým zprávám dokáže dobře bojovat. Myslím, že Rada ČTK stojí na té barikádě,“ dodal Soukup.

Po jednání rady Soukup dále uvedl, že by byl rád, kdyby ČTK začala více podnikat, jak je uvedeno v zákoně, a získávala více prostředků z vedlejší podnikatelské činnosti. Agentura by podle něj mohla například zřídit vlastní školu, nebo více prodávat své fotografie do zahraničí.

„Samozřejmě to nemůžeme nikomu nařídit, můžeme to pouze navrhnout. Všechno je na managementu ČTK,“ zdůraznil. ČTK v současnosti nabízí komerční vzdělávací kurzy prostřednictvím své akademie. Fotografie pak prodává do zahraničí ve spolupráci se zhruba dvaceti partnerskými agenturami, z nichž největší je americká AP.

Rada v pondělí také schválila rozpočet ČTK pro rok 2020, který počítá se ziskem 178 tisíc korun. Z pondělního jednání se omluvili dosavadní místopředseda rady Petr Žantovský a radní Pavel Foltán (oba za ANO).

Afghánská kontroverze

Osmačtyřicetiletý Soukup je bývalý novinář. Začínal jako externí zprávař v soukromém radiu RIO, měl pořad v soukromé televizi OK 3. Následně spolupracoval s časopisem Reflex, pracoval v bulvárním deníku Blesk, v TV Nova jako reportér pořadu Na vlastní oči nebo stál u zrodu bulvárního deníku Super. Připravoval také znovuspuštění časopisu Mladý svět. Vedle toho působil i jako tiskový mluvčí a pracoval v marketingu.

S deníkem Super je spojena kontroverzní událost novinářské kariéry Davida Soukupa. V roce 2001 byl totiž jako zvláštní zpravodaj u začátku války v Afghánistánu. Podle deníku byl přímo v hlavním městě Kábulu. Jenže to nebylo možné, město v té době ovládalo hnutí Taliban a novináři tam být nemohli. Soukup tvrdí, že tehdy chyboval deník Super, když ho umístil někam, kde ve skutečnosti nebyl.

„Citace mi byly vloženy do úst deníkem Super, protože když si porovnáte, co jsem říkal v tu samou dobu televizi Nova ve zpravodajství, tak není možné, abych tvrdil něco jiného do deníku Super. Prostě byl to bulvár v tu dobu, chtěl být něčím zajímavý, tak mě někam umístil,“ hájí se Soukup.

Rada kontroluje veřejnoprávní ČTK

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury.

Kromě Soukupa, Wenigerové, Marksové, Žantovského a Foltána jsou dalšími členy bývalá novinářka Angelika Bazalová (za Piráty) a Jana Gáborová (za SPD).

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.