Lidi na Svitavsku trápí špína a prach z kamenolomu. Kraj přispěje na novou myčku pro kamiony

Speciální myčka pro kamiony (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Budislavi na Svitavsku a okolních obcí dlouhodobě spílají nánosům bahna a prachu z místního kamenolomu. Denně tudy projíždí stovky kamionů, jejich počet navíc v poslední době narůstá. V blízkosti se totiž začaly stavět další kilometry dálnice D35. Pardubický kraj už slíbil pomoc, zaplatí část speciální myčky pro kamiony.

Na silnicích i domech zůstávají po kamionech nánosy prachu. „Na parapetech je to hned vidět, a na rámech také, v podstatě každý druhý den je to vidět i na nábytku doma, jak se přes léto větrá,“ popsal obyvatel obce Václav Kulhavý. 

S prachem a hlukem bojuje i místní základní a mateřská škola. Kamiony jezdí přímo pod okny. „Musíme zavírat, hlavně kvůli té prašnosti. Takhle, když je sucho, tak je to velice nepříjemné,“ řekl učitel Ivo Zawadski.  

Teď se na kamiony připravují i v sousedním Poříčí. Doteď tam platila uzavírka kvůli rekonstrukci silnice. Od soboty už ale většina kamionů bude opět projíždět obcí. „Pochopitelně to zhoršení být musí, když se bude navážet materiál na dálnici. Bude to daleko větší množství, než když je provoz lomu ve standardu,“ řekl starosta Poříčí u Litomyšle František Bartoš (nestr.). 

Nová myčka od kraje

Po dohodě se starosty se rozhodlo pomoci vedení Pardubického kraje. Zaplatí dva ze čtyř milionů za myčku, která očistí podvozky kamionů ještě před vyjetím z lomu.

„Už dva roky řešíme, kdo to bude uklízet. Někdo může říct, proč to nevymáháme od provozovatele lomu, ale já si myslím, že je důležitější, abychom si ochránili obce i naše silnice,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).  

Záměr kraje vítá i starosta Poříčí. „Je jednodušší zamezit dopadům už v lomu, a ne potom umývat silnice a chodníky donekonečna,“ řekl. Dát ale takovou myčku jako podmínku pro případné rozšíření těžby kraj zatím nezvažuje.