Lidé mají ze spalniček strach. Kvůli zájmu o testy na protilátky pracují v laboratořích i o víkendu

Kvůli epidemii spalniček v Česku roste i zájem o testy na protilátky. V ostravském zdravotním ústavu už kvůli tomu museli upravit provozní dobu, teď pracují i o víkendech. Měsíčně v laboratoři vyšetří až tisíc vzorků. Spalničkami můžou onemocnět i ti, kteří byli v dětství očkováni, obranyschopnost proti viru postupně klesá.

Spalničková imunita získaná z očkování v dětství nemusí podle odborníků vydržet až do dospělosti. Svědčí o tom i počet případů onemocnění v Moravskoslezském kraji, který se pohybuje už kolem stovky. V posledních dnech tak rapidně přibývá lidí, kteří se nechávají testovat na přítomnost protilátek. 

Když nebyly spalničky ještě v takové míře rozšířené, tak jsme vyšetřovali okolo deseti, dvaceti vzorků za měsíc. Teď mám od začátku roku už šest tisíc vzorků.
Lucie Borůvková
laborantka, Zdravotní ústav v Ostravě

Testování na protilátky proti spalničkám ukazuje, že je situace vážná. S negativním nebo hraničním výsledkem se podle lékařů setkává zhruba čtvrtina všech lidí, kteří se nechali otestovat. „Těmto lidem bych doporučila, aby se nechali přeočkovat,“ řekla lékařka Zdravotního ústavu v Ostravě Hana Zelená. 

Vakcín je málo, zájem vysoký

Testování na protilátky na vlastní žádost stojí zhruba sedm set korun, obvodní lékař ale může posoudit, zda pacient patří do rizikové skupiny a v tom případě mu testování uhradí pojišťovna. Samotné očkování proti spalničkám stojí zhruba devět set korun. 

Zájem o očkování mezi dospělými je letos vysoký, lékaři aplikovali už asi dvacet tisíc vakcín. Podle Hany Ševčíkové z očkovacího centra Avenier momentálně vakcíny nejsou, už v příštím týdnu by však měly být postupně distribuovány do ordinací lékařů. 

Nejhůř je na tom Praha, na severu Moravy Ostrava

Nejvíc nemocných je podle hygieniků v hlavním městě, jde o zhruba třetinu všech nakažených. V Moravskoslezském kraji je na tom nejhůř právě Ostrava, naopak na Novojičínsku hygienici nezaznamenali ani jeden případ. 

Kvůli spalničkám nedávno omezila provoz kardiochirurgie v ostravské fakultní nemocnici, kde se objevilo několik případů spalniček mezi zdravotníky. Nemocnice zakázala nejenom operace na oddělení, ale také zákaz návštěv. Ten trval několik dní.