Personál ostravské kardiochirurgie je v pořádku. Zákaz návštěv kvůli spalničkám se ruší

Fakultní nemocnice v Ostravě zruší zákaz návštěv v kardiochirurgickém centru, který platil od minulého úterý kvůli spalničkám. Tímto vysoce infekčním onemocněním se nakazilo několik zaměstnanců nemocnice. Karanténa byla nařízena u osmnácti zdravotníků.

„Oddělení kardiochirurgie funguje, personál je naprosto v pořádku, byly obnoveny operace a není důvod, aby zákaz pokračoval,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Naďa Chattová s tím, že zákaz návštěv bude zrušen v úterý. 

Prozatím nemůžeme hovořit o konci epidemie. V podstatě o vyhasnutí ohniska se hovoří ve chvíli, kdy od zjištění posledního nemocného uběhne 21 dnů.
Radim Mudra
mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě

V centru se spalničkami nakazilo devět zdravotníků, sedm zaměstnanců a dva stážisté. „Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí byla přijata veškerá opatření. Tým, který pečuje o pacienty, je zcela prověřen,“ doplnila Chattová. Nemocnice od začátku tohoto roku otestovala přes 1500 zaměstnanců, skoro dvě stě jich naočkovala.

V Moravskoslezském kraji onemocnělo od počátku roku spalničkami už více než devadesát lidí, a kraj tak patří k regionům s největší nemocností v Česku. Loni ostravští hygienici zaznamenali jen šest případů spalniček. Nejvíce nemocných hlásí Praha, kde je 155 nakažených.