Spalničkami už onemocnělo přes 500 lidí. Nových případů opět přibývá

Už 504 lidí onemocnělo od začátku roku spalničkami. Počet nových případů se přitom opět zvýšil. Zatímco tento týden přibylo 25 nemocných, minulý týden jich bylo pouze 13. Nejvíc nových případů je v Moravskoslezském kraji, kde se nakazili i zdravotníci ostravské nemocnice. ČT to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Situace zůstává nejhorší v Praze, kde je 155 nemocných. Následují Moravskoslezský, Královéhradecký a Pardubický kraj.

„Celkový počet k dnešnímu dni tak, jak bylo nahlášeno z krajských hygienických stanic, je 504,“ řekl v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Jen za tento týden přibylo dalších 25 případů. Předchozí týden jich přibylo jen 13.

Nejkritičtějším místem zůstává Praha se 155 nemocnými. V Moravskoslezském kraji evidují hygienici 99 nemocných, v Královéhradeckém 73 a v Pardubickém 58. Naopak nejlépe je na tom Vysočina a Karlovarský kraj .

Onemocnění se šíří kapénkami ve vzduchu a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od nakažení po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Vyšetření musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Proočkovanost klesá

Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. V Česku se povinně očkují všechny děti, jejichž zdravotní stav to umožňuje, ve 13. až 18. měsíci věku a znovu v pěti až šesti letech. Někteří rodiče ale očkování odmítají nebo odkládají, jejich děti pak nesmějí do školky či na tábory.

Spalničky se nemohou v populaci volně šířit, pokud má očkování aspoň 95 procent dětí do tří let. V roce 2007 bylo očkováno zhruba 98 procent dětí do tří let. Od roku 2013 podíl každoročně klesá. Předloni bylo očkovaných necelých 84 procent. Očkování z dětství zejména u dnešních čtyřicátníků může už být vyvanulé.

Větší zájem je proto o přeočkování, nabízejí ho i někteří zaměstnavatelé. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo očkování zdravotníků, vakcínu dostanou i policisté. Vyšetření protilátek od studentů požadují i některé lékařské fakulty.