Už 523 lidí se letos nakazilo spalničkami, za minulý týden přibylo 19 případů

Od začátku roku onemocnělo spalničkami 523 lidí. Za posledních sedm dnů přibylo 19 nových případů, minulý týden jich bylo 25. ČT to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Nejvíc nemocných spalničkami je v Praze, konkrétně 164. Následují Moravskoslezský, Královéhradecký a Pardubický kraj. Za celý loňský rok se v Česku nakazilo 203 lidí.

„Celkový počet k dnešnímu dni je 523 nakažených,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Jen za tento týden se objevilo dalších 19 případů. V porovnání s minulým týdnem, kdy bylo nových nakažených 25, je ale nárůst menší.

Nejkritičtějším místem v republice zůstává Praha se 164 nemocnými. V Moravskoslezském kraji hygienici hlásí 103 nemocných, v Královéhradeckém 73 a v Pardubickém 59. Naopak nejméně nakažených je v Kraji Vysočina a v Karlovarském kraji.

Onemocnění se šíří kapénkami ve vzduchu a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od nakažení po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Vyšetřeni musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.