Letecká puma v Plzni zneškodněna, 20 tisíc lidí se může vrátit domů

Až večer se mohlo vrátit domů asi 20 tisíc obyvatel plzeňských Skvrňan. Policie je evakuovala odpoledne po nálezu letecké pumy z druhé světové války na stadionu ve Vejprnické ulici, kde pracují kopáči. Pyrotechnikům se kolem osmé večer podařilo pumu deaktivovat.

Policisté spolu s hasiči začali evakuovat obyvatele domů v okolí stadionu, ale i žáky ze sportovního gymnázia a středního odborného učiliště nebo zákazníky z nedalekého obchodu po čtvrté hodině odpoledne. Autobusy je odvezly do škol či areálu DEPO 2015, které posloužily jako evakuační místa.

Až večer začali pracovat pyrotechnici. Předtím ještě policie v uzavřené oblasti důkladně kontrolovala, zda v ní někdo nezůstal. Podle mluvčího hasičů Petra Poncara několik lidí odmítlo opustit domovy, většina ale pokyny respektovala. „Celý perimetr byl vyklizen po 19:00,“ dodal.

Nakonec se podařilo pumu zneškodnit dříve, než tvrdily původní předpoklady. I tak se ale evakuovaní lidé mohli začít vracet až večer. Podle policejní mluvčí Markéty Fialové pyrotechnik z pumy o hmotnosti 220 kilogramů úspěšně odstranil zapalovače, čímž ji deaktivoval. Poté bylo možné bezpečně ji naložit a odvézt.

Nález letecké pumy ovlivnil také dopravu v Plzni. Uzavřeny byly ulice vzdálené méně než dva kilometry od stadionu. Do perimetru spadla nejenom Vejprnická ulice, ale i Chebská a vytížená Domažlická. Městské dopravní podniky potom musely odklonit linky 2, 12 a 41.

Puma, kterou dělníci při výkopových pracích na stadionu nalezli, je oválná, dlouhá asi metr. Podobné nálezy nejsou v Plzni výjimečné – průmyslové město bylo za druhé světové války častým cílem spojeneckých náletů.

Například 6. května 2017, kdy ve městě vrcholily každoroční oslavy osvobození, zastavil nález letecké bomby z války provoz vlaků na trati směrem na Žatec. Bomba se našla při opravách na seřaďovacím nádraží u teplárny. Byla to pětisetlibrová anglická letecká puma.