Krnáčová odvolala šéfku magistrátu. Kvůli dotacím na sport

Pražská primátorka Adriana Krnáčová odvolala ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou kvůli sporným dotacím na sport a tělovýchovu, jež vedly v půlce června i k policejnímu zásahu ve Škodově paláci. Úřad do voleb povede dosavadní zástupkyně ředitelky a šéfka sekce finanční a správy majetku Zdena Javornická. Nového ředitele vybere až následující vedení radnice.

Na magistrátu v červnu zasahovala policie v souvislosti s granty na sport a tělovýchovu. Policisté zasahovali na úřadě už loni v květnu kvůli dotacím ministerstva školství. Podle primátorky Děvěrová k celé kauze přistoupila liknavě a dostatečně ji neřešila.

Děvěrová byla v době nedávného zásahu policie na dovolené, ze které se vrátila v pondělí. Čekalo na ni odvolání, které už podepsal ministr vnitra, jak to ukládá zákon. I když podpis patří ještě Lubomíru Metnarovi (nestr. za ANO), odvolání primátorka podle svých slov konzultovala i se současným ministrem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Se čtrnáctidenním odstupem tak Krnáčová vyslyšela volání Pirátů, kteří konec Děvěrové žádali už v prvních hodinách po zásahu. „Ředitelka Děvěrová korupční kauzy přikrývá, místo toho, aby je řešila,“ uvedl bývalý pražský zastupitel a současný poslanec Jakub Michálek. Mluvčí magistrátu Vít Hofman tehdy slova Pirátů odmítl.

Krnáčová: Zhoršovala pověst magistrátu. Nemám v ni důvěru

Podle aktuálního vyjádření primátorky Děvěrová svým pasivním přístupem zhoršovala pověst magistrátu. Při loňském zásahu se pozornost policie zaměřila na ředitelku odboru sportu Soňu Fáberovou, která figurovala v dotační kauze ministerstva školství.

„Paní Děvěrová se za ředitelku Fáberovou tehdy postavila a odmítla celou věc řešit. Po roce ovšem zasahovali policisté přímo na magistrátu a v dotační kauze opět figuruje jméno ředitelky Fáberové. Považuji za naprosto nepřijatelné, že činnost odboru sportu nebyla po loňské kauze nijak prověřena a že ani nebyly vyvozeny žádné důsledky z chování ředitelky Fáberové,“ odůvodnila primátorka svůj krok.

Javornická, která bude minimálně do voleb pověřena řízením úřadu, patří podle primátorky k nejzkušenějším a nejdéle sloužícím sekčním ředitelům na magistrátu. Dosud dohlížela například na sestavování rozpočtu. K Děvěrové, padesátileté právničce, která úřad vedla po vítězství ve výběrovém řízení od února 2015, naopak podle svých slov primátorka ztratila důvěru.

„Odvolání jsem si dnes převzala a s jeho důvody nesouhlasím,“ řekla sama Děvěrová. Víc krok Adriany Krnáčové nekomentovala.