Na pražském magistrátu zasahovala policie. Zajímá se o činnost komise pro sportovní granty

Na pražském magistrátu v úterý od rána zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Mluvčí magistrátu Vít Hofman potvrdil, že se ve Škodově paláci zajímali o sport a tělovýchovu. Podle dostupných informací se jedná o vyšetřování grantové komise a policisté v civilu už předvolali k výslechu několik politiků. Podle serveru iDNES.cz předvolání potvrdili někteří členové grantové komise.

Žalobci o důvodu zásahu mlčí. „Můžeme potvrdit, že na magistrátu byla realizována policejní akce v již prověřované věci, kterou nebudeme specifikovat,“ řekla bez dalších podrobností mluvčí městských státních zástupců Štěpánka Zenklová – a obdobně reaguje i Praha.

„Magistrát policistům poskytuje maximální součinnost. Bližší informace nemůžeme vzhledem k probíhajícímu vyšetřování poskytovat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podobně reagovala primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO), podle které zatím vyšetřovatelé neposkytli k zásahu dostatek informací. Už nyní nicméně ví, že bude chtít postavit mimo službu ředitelku odboru sportu a tělovýchovy Soňu Fáberovou.

„Zároveň také budu chtít vědět, jak ředitelka magistrátu prověřila činnost toho odboru a rozdělování magistrátních grantů po dotačním skandálu na ministerstvu školství v minulém roce. Tam magistrát sice nefiguroval přímo, ale paní Fáberová byla v souvislosti s tou kauzou také zmiňována. Opravdu nevím, koho se to kromě paní Fáberové týká, ale znovu opakuji, budu chtít důkladné prošetření, padni komu padni. Za magistrát můžu přislíbit maximální součinnost,“ uvedla primátorka. 

Policie kvůli dotacím zasahovala už loni

Policisté kvůli sportovním dotacím zasahovali na magistrátu už loni v květnu v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. V poutech tehdy z budovy na Mariánském náměstí odvedli politika Karla Březinu (ČSSD), který dotační komisi stále předsedá.

Podle informací ČTK se nyní nic podobného neopakuje, předvolání k výslechu nicméně obdrželo několik politiků. Má jít opět o Karla Březinu a dále například o Antonína Lébla (ANO), Petra Dolínka (ČSSD) či Jiřího Haramula (ANO). Všichni jsou členové zastupitelského výboru pro sport a většina sedí také v grantové komisi.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Policie se mě asi bude dotazovat na ty sportovní dotace, je to k té grantové komisi, ale nevím přesně na co. Mám předvolání na zítra nebo na kdy. Já to teď nemám u sebe. Je to poprvé, co mě policie kontaktovala kvůli téhle věci,“ reagoval pro iDNES.cz Jiří Haramul.

Policie údajně vyslýchala také náměstka primátorky Petra Dolínka, který má sport na starosti. „Poskytl jsem policii maximální součinnost, odpověděl jsem na všechno, na co se mě ptali,“ uvedl k tomu Dolínek. Že se policie zajímá o práci komise, potvrdil MF Dnes i radní Jan Wolf (KDU-ČSL), který je také jejím členem. „Já jsem žádné předvolání od policie nedostal. Mě se to netýká a netýká se to ani všech členů komise,“ tvrdí. 

Piráti volají po konci ředitelky magistrátu

Kvůli sportovním dotacím policie na magistrátu zasahovala už loni. Podle Pirátů by měla odstoupit ředitelka magistrátu Martina Děvěrová, tvrdí, že zametla loňskou kauzu pod koberec – což mělo vést k nynějšímu zásahu.

„Ředitelka Děvěrová korupční kauzy přikrývá místo toho, aby je řešila. Piráti ředitelku upozornili i na další případ střetu zájmů úředníka na majetkovém odboru, kde ředitelka rovněž nekonala,“ uvedl bývalý pražský zastupitel a současný poslanec Jakub Michálek.

Mluvčí magistrátu Hofman slova Pirátů odmítl. „Je to nesmysl. Paní ředitelka se případem zabývala, jak Pirátům i sdělila. Loňské vyšetřování policie navíc nijak nesouviselo s magistrátem, ale s ministerstvem,“ sdělil.